Višje položnice za komunalne storitve še v eni občini

Slovenija 19. Feb 202409:36 0 komentarjev
odpadki smeti ločevanje
Foto: Borut Živulović, Bobo

Občinski svet v Šmarju pri Jelšah bo v sredo razpravljal tudi o predlogu za dvig cen komunalnih storitev. Po izračunih Komunalnega podjetja Rogaška Slatina bi se zneski na položnicah zvišali za najmanj dva evra na osebo, na izračune pa vpliva več dejavnikov.

Kot je zapisano na spletnih straneh Občine Šmarje pri Jelšah, bi se za gospodinjstva, ki so priključena na javni vodovod, uporabljajo greznico in za odvoz mešanih komunalnih odpadkov uporabljajo 120-litrsko posodo, znesek na položnici zvišal za 2,39 evra na osebo oz. za 11,7 odstotka. Če so v gospodinjstvu štiri osebe, bi skupni dvig znašal 7,90 evra, kar pomeni podražitev za 14,7 odstotka.

Za gospodinjstva v mestnem oz. krajevnih središčih v individualnih hišah bi se znesek na položnici povišal za 4,54 evra za eno osebo oz. za 12,2 odstotka, če so v gospodinjstvu štiri osebe, pa bi skupna podražitev znašala za 11,87 evra, kar predstavlja dvig v višini 15,6 odstotka.

Za gospodinjstva v mestnem oz. krajevnih središčih v večstanovanjskih objektih bi strošek za eno osebo narasel za 3,85 evra oz. za 11,2 odstotka, če so v gospodinjstvu štiri osebe, pa bi se storitev podražila za 11,2 evra oz. za 15,8 odstotka.

Odbor za komunalno dejavnost, urejanje prostora in varstvo okolja, ki deluje kot delovno telo šmarskega občinskega sveta, je predlagano povišanje cen obravnaval na seji ta mesec in sprejel negativno stališče do pripravljenega gradiva, občinskemu svetu pa predlaga, da predlaganih sklepov ne sprejme.

Trenutne cene veljajo od lanskega maja

Komunalno podjetje Rogaška Slatina občinam ustanoviteljicam medtem predlaga, da se s prvim marcem letos povišajo cene oskrbe s pitno vodo, odvajanja ter čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda ter zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov. Trenutne cene komunalnih storitev veljajo od 1. maja lani.

Kot razloge za predlagano vnovično povišanje v komunalnem podjetju navajajo povečanje stroškov električne energije za 113 odstotkov, najemnin gospodarske javne infrastrukture za 8,8 odstotka, zavarovanja za 25,9 odstotka, stroškov materiala in storitev zaradi inflacije za 3,9 odstotka ter povečanja stroškov dela zaradi dviga osnovne plače za šest odstotkov in regresa za 7,1 odstotka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!