Visokošolski sindikat in vlada uskladila neplačni del sporazuma

Slovenija 15. Mar 202316:17 0 komentarjev
Gorazd Kovačič
Gorazd Kovačič (Žiga Živulović jr./BOBO)

Pogajalci vlade in Visokošolskega sindikata Slovenije so uskladili besedilo stavkovnega sporazuma. Stavkovni sporazum zajema neplačni del, plačni del pa se prestavlja pod določenimi pogoji in usmeritvami na pogajanja o oblikovanju stebra, kjer so si v sindikatu dali čas do 30. junija.

Pogajalci vlade in Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) so po več tednih pogajanj danes uskladili besedilo stavkovnega sporazuma. Predsednik sindikata Gorazd Kovačič je za STA povedal, da ga bo vladna pogajalska skupina dala v potrditev vladi, nato pa se bo o njem izrekal tudi najvišji sindikalni organ.

Stavkovni sporazum po Kovačičevih besedah zajema neplačni del, za katerega so se že dogovorili, plačni del pa se prestavlja pod določenimi pogoji in usmeritvami na pogajanja o oblikovanju stebra, kjer so si v sindikatu dali čas do 30. junija.

“Če do takrat ne bodo uspeli sestaviti stebra, bodo sledila nova pogajanja med vlado in VSS z določbo, da bodo nova vrednotenja delovnih mest začela veljati 1. januarja 2024. V to so vključene vse plačne skupine in predvidevamo nov nabor delovnih mest v skupini J,” je pojasnil Kovačič.

Omenil je, da na vladni strani že obstaja delovna skupina, ki je že pripravila neke delovne verzije, tudi v sindikatu nekaj pripravljajo. V teh pogajanjih bodo sodelovali vsi sindikati, podpisniki kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje. “Naše stališče je, da želimo biti v stebru za visoko šolstvo in znanost, ne pa širše, ampak o usodi stebrov se bo odločalo na krovni ravni,” je še dodal Kovačič.

Glavnina stavkovnih zahtev VSS se sicer nanaša na posebnosti dela v visokem šolstvu in nekaj prikrajšanih poklicnih skupin. Dosedanja pogajanja so prinesla dogovor o vsebinsko najzahtevnejših neplačnih zahtevah, to so normativi, sobotno leto, individualna raziskovalna sredstva in odprava prekarnega pedagoškega dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!