Vizjak inštitutu Lutra predlaga, da pridobi kakšna sredstva tudi na trgu

Slovenija 29. Mar 202221:23 > 21:23 3 komentarji
andrej Vizjak
Žiga Živulović jr./BOBO

Okoljski minister Andrej Vizjak je za TVS dejal, da je ministrstvo dolžno premišljeno ravnati z davkoplačevalskim denarjem, zato financira le naloge nevladnih organizacij, ki jih družba potrebuje. Po njegovem mnenju zastavljene naloge inštituta Lutra, ki mu je evropska komisija za projekt LIFE Beaver namenila pol milijona evrov, niso več potrebne.

“Niso v korist bobru, temveč so v korist nevladni organizaciji, ki ji predlagam, da pridobi kakšna sredstva tudi na trgu, ne samo iz davkoplačevalskih virov,” je v izjavi za Televizijo Slovenija (TVS) dejal okoljski minister Andrej Vizjak. Vodja inštituta Lutra Marjana Hönigsfeld Adamič ministrovo izjavo zavrača kot “popolnoma nepoznavalsko”. Poudarila je, da inštitutu omogoča preživetje kombiniranje “iskanja dela na trgu in neprofitnih projektov, kot je LIFE”.

Za skoraj milijonski projekt so v inštitutu sami prispevali 124.000 evrov, opozorila pa je, da bodo morali evropski komisiji ob neizpolnjenem projektu že porabljena sredstva vrniti. Vizjak meni, da je inštitut ob porabi denarja to počel na lastno pest brez podpisane pogodbe, s tem pa mora prevzeti odgovornost in tveganje. Na očitke, da se s tem dejanjem maščuje inštitutu, ki je pred leti nasprotovalo gradnji Hidroelektrarne Mokrice, pa je odgovoril, da ni maščevalen in da v tem primeru potem ne bi sklenili nobene pogodbe.

Inštitut za ohranjanje naravne dediščine Lutra je sicer namenjen biotski raznovrstnosti vodnih ekosistemov in s tem ohranjanju naravnega okolja za bobre in vidre. Evropska komisija je leta 2020 projekt LIFE Beaver, ki je vreden skoraj 913.861 evrov in pri katerem Lutra sodeluje s hrvaškimi parterji, uvrstila med 123 projektov za evropsko financiranje iz programa LIFE. Zanj je namenila 491.674 evrov ob pogoju, da v Lutri sami zagotovijo 124.000 evrov.

Inštitut Lutra je tako ostal brez državnega sofinanciranja za projekt. V torek so z okoljskega ministrstva sporočili, da imajo do projekta resne zadržke. Ti so po eni strani pogojeni s stanjem te zavarovane vrste v naravi in nastalo potrebo po ustreznem (pre)oblikovanju politike do te živalske vrste. V torek so v 11 nevladnih organizacijah Lutri izrazili podporo, Vizjaku pa očitali, da načrtno odreka sredstva z namenom izčrpavanja organizacij, ki delujejo v javnem interesu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje