Vlada imenovala pogajalsko skupino, začetek pogajanj z operaterji 112 v petek

Slovenija 15. Feb 202407:33 > 18:25 1 komentar
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Vlada je na današnji seji imenovala svojo pogajalsko skupino za pogajanja s stavkovnim odborom sindikata ministrstva za obrambo ter zaposlenih v centrih za obveščanje. Vodil jo bo državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, so sporočili po seji vlade. Kot je izvedela STA, je Medved sindikalno stran za petek že povabil na pogajanja.

V skladu z napovedmi je vlada danes sprejela tudi izhodišča za pogajanja v zvezi s stavkovnimi zahtevami. Pripravo izhodišč za pogajanja je Rudi Medved napovedal v torek, ko je potekal prvi sestanek, potem ko so operaterji številke 112 za 19. februar napovedali začetek stavke.

Državni sekretar se je strinjal, da so operaterji številke 112 podplačani. Napovedal je, da bodo prizadevanja ministrstva šla v smeri, da se to delovno mesto ustrezno oz. pošteno ovrednoti, “kako daleč je ministrstvo pripravljeno iti, pa je stvar pogajanj”.

Obenem pa je operaterje pozval k preložitvi stavke. Ali se bodo za to odločili, bo bolj jasno po petkovih pogajanj. Kot je v torek dejal predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah, bo stavkovni odbor o zamrznitvi stavke razmislil po začetku pogajanj oziroma po sprejetju izhodišč in imenovanju pogajalske skupine.

Na številko 112 ne kličite za naročilo taksija ali telefonske informacije

Na prireditvi ob mednarodnem dnevu enotne evropske številke za klic v sili 112, ki smo ga obeležili 11. februarja, je Luka Piškur iz Regijskega centra za obveščanje Ljubljana pozval javnost, naj se spozna s številko 112 in nanjo kliče le takrat, ko je to zares nujno potrebno. Kot je na prireditvi omenil Piškur, največ klicev prejmejo za nujno medicinsko pomoč, sledijo pa klici za gasilce in ostale ekipe, ki pomagajo na terenu, od jamarjev, gorskih reševalcev do ostalih služb.

Na številko 112 se lahko 24 ur na dan in vse dni v letu obrne vsakdo, ki sporoča potrebo po nujni medicinski pomoči, pomoči gasilcev in drugih reševalnih služb ali policije. Stisko je možno sporočiti tudi prek SMS-sporočila, pri čemer je ta možnost namenjena predvsem gluhim in naglušnim. Tem je na voljo tudi aplikacija Wap112. Nanjo lahko brezplačno pokličemo tako v Sloveniji, kot tudi v vseh ostalih 27 državah članicah EU in tudi v večini drugih evropskih držav ter drugod po svetu.

Otroke o številki 112 sicer zelo dobro ozaveščajo v osnovnih in srednjih šolah. “Ti številko zelo dobro poznajo, za razliko od starejših ljudi, ki večkrat pomešajo številki 112 in 113,” je pojasnil. Otroci ob klicu na 112 znajo tudi ustrezno odreagirati in operaterjem povedati vse ključne informacije. A vsi niso tako dobro seznanjeni s številko 112. “Dobimo tudi klice pri katerih ljudje ob naravnih nesrečah želijo naročiti taksi ali pa jih zanimajo neke telefonske informacije,” je ponazoril Piškur. S tem telefonsko linijo zasedejo za nujne primere oz. življenjsko ogrožujoča stanja.

Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Upravne enote dajejo vladi čas do 29. februarja

Medtem so sindikalni zaupniki večine upravnih enot na torkovi seji konference v okviru Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) soglasno sprejeli sklep, da do 29. februarja počakajo na ukrepanje vlade in ministrstva za javno upravo za sklenitev stavkovnega sporazuma, sicer bodo od 6. marca znova zaostrili stavkovne aktivnosti, je v dopisu državnemu sekretarju na ministrstvu za javno upravo Juretu Trbiču zapisal predsednik SDOS Frančišek Verk.

Stavka bi potekala vsako sredo do preklica, a bo odločitev o stavkovnih aktivnostih odvisna od zaposlenih na posameznih upravnih enotah, je za STA pojasnil predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni v Ljubljani Dragan Stanković. Če bo do nove stavke prišlo, pa bodo k trem dosedanjim stavkovnim zahtevam, vezanim na višje plače, dodali še četrto, in sicer povečanje kadrovskega načrta, je napovedal.

Današnjega sestanka se člani pogajalske skupine SDOS in konference sindikata upravnih enot ne bodo udeležili, saj da ne želijo “po nepotrebnem izgubljati še kako dragocenega časa”. “Kajti niste pripravili prav nobenih rešitev, kar pomeni, da bi jutri opravili le še eno od brezplodnih srečanj, ki se dogajajo že več kot leto in pol,” je Verk zapisal v sredinem dopisu Trbiču.

Razmere na upravnih enotah povzročajo skrbi tudi Državni volilni komisiji, ki je od uradnikov upravnih enot prejela odstopne izjave tajnikov dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane, ter njihovih namestnikov.

Direktor službe DVK Igor Zorčič se je v sredo srečal z načelnico ljubljanske upravne enote Andrejo Erjavec. Po njegovem prepričanju je Erjavec odgovorna, da delo organizira na način, da bodo lahko zaposleni opravljali tudi dela, ki so potrebna v okviru volilnih opravil. Erjavec mu je obljubila, da se bo znova pogovorila z zaposlenimi. Od njih je doslej namreč dobila le nekaj soglasij za delo v volilnih komisijah, so navedli na DVK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje