Ministrstvo operaterje številke 112 poziva k preložitvi stavke

Slovenija 13. Feb 202419:31 0 komentarjev
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ministrstvo za obrambo operaterje na številki 112 poziva k preložitvi stavke, ki je napovedana za ponedeljek. Obljublja, da bo še ta teden oblikovalo pogajalsko skupino in pripravilo pogajalska izhodišča.

Ministrstvo za obrambo bo še ta teden ustanovilo pogajalsko skupino in pripravilo pogajalska izhodišča za pogajanja z operaterji številke 112, ki so za ponedeljek napovedali stavko, je za medije danes dejal državni sekretar Rudi Medved. Ob tem je pozval k preložitvi stavke. Stavkovni odbor bo z odločitvijo o tem počakal na začetek pogajanj.

Medved se strinja, da se operaterjem že sedem let dogaja krivica, saj da je bila uvrstitev višje na plačni lestvici že dogovorjena, vendar ministrstvo tega dogovora iz njemu neznanih razlogov ni izpolnilo. Z operaterji so sicer v nenehnem dialogu, tako so že konec lanskega leta spremenili vladno uredbo in vzpostavili novo delovno mesto dispečerja, kar je bila ena od njihovih zahtev.

Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo (MORS) Marjan Lah je za STA pojasnil, da je vlada pred sedmimi leti poskušala operaterje številke 112 primerjati z nekakšnimi operaterji agregatov v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru, vendar so v sindikatu vztrajali pri imenovanju operater dispečer, primerljiv z delovnim mestom zdravstvenega dispečerja v službi nujne medicinske pomoči. Takrat je vlada ti dve delovni mesti skoraj izenačila, operaterje številk 112 je v primerjavi z zdravstvenimi dispečerji podcenila za le en plačni razred.

Operater številke 112 šest plačilnih razredov nižje od zdravstvenega dispečerja

Do “enormne razlike” je vnovič prišlo leta 2021, ko je vlada prisluhnila zdravstvu. Operaterji številke 112 so zato za zdravstvenim dispečerjem znova zaostali za šest plačnih razredov, je spomnil Lah. Ob tem pojasnjuje, da operaterji številke 112 “izvajajo zelo kompleksne naloge in niso navadni telefonisti”. Klic najprej prevežejo na dispečersko službo zdravstva, ga nato še poslušajo in denimo poskrbijo, da po potrebi na kraj dogodka pošljejo še gasilce, ki marsikdaj reševalcem sploh omogočijo dostop do obolele ali poškodovane osebe, je ponazoril.

Medved se z operaterji strinja, da je njihovo delo podcenjeno. Prizadevanja ministrstva bodo šla v smeri, da se to delovno mesto ustrezno oz. pošteno ovrednoti, kako daleč pa je ministrstvo pripravljeno iti, pa je stvar pogajanj, je dodal. Ob tem Medved upa, da bodo operaterji in sindikat razmislili o preložitvi stavke, napovedane za ponedeljek, saj da so pogajanja “s stavkovnim nožem na vratu težka”. Ministrstvo se je po njegovih besedah zavezalo, da bo pripravilo izhodišča za pogajanja in jih še ta teden predlagalo na seji vlade. Šele ko se bo to zgodilo, bo stavkovni odbor razmislil o zamrznitvi stavke, pa pravi Lah. Apeli k zamrznitvi stavke, ko se glede nje strani še nista niti usedli k pogajanjem skladno z zakonom o stavki, se mu ne zdijo umestni.

V sindikatu sicer zagotavljajo, da delovanje številke za klic v sili 112 v času stavke ne bo ogroženo, a ob tem izražajo skrb, da bo zaradi slabih plač v prihodnje prišlo do poslabšanja kakovosti zagotavljanja storitev klic v sili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!