Vlada bi v torek lahko predstavila nov predlog za odpravo plačnih nesorazmerij

Slovenija 05. Feb 202416:27 0 komentarjev
DENAR
Foto: PROFIMEDIA

Na torkovih pogajanjih vlade in sindikatov javnega sektorja je pričakovati predstavitev novega vladnega predloga za odpravo plačnih nesorazmerij.

Na dnevnem redu so tudi ukrepi za povečanje učinkovitosti javnega sektorja, a v sindikatih napovedujejo, da bodo predlagali umik te točke, če vladnega gradiva oz. predlogov ne bodo prejeli vnaprej.

Konec januarja, ko so se po daljšem premoru znova sestali, so se pogajalci z obeh strani zavzeli, da se pogajanja intenzivirajo. Želijo jih končati čim prej, vsaj do konca junija oz. poletnih dopustov. Vladna stran je sindikate na tem januarskem srečanju seznanila s svojimi izhodišči za pripravo novega predloga za odpravo plačnih nesorazmerij, ki naj bi ga predstavila danes.

Na sindikalni strani predloga vnaprej niso prejeli, njegovo ustno predstavitev pričakujejo v torek popoldne, ko se bodo do njega lahko tudi opredelili.

Na dnevnem redu torkovega srečanja, ki so ga na ministrstvu za javno upravo objavili tudi na spletni strani, pa so poleg razprave o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah tudi ukrepi za povečanje učinkovitosti javnega sektorja.

Tako v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije kot v drugi pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek, so pojasnili, da tudi za to točko gradiva niso prejeli in da bodo, če ga ne bo, predlagali umik te točke z dnevnega reda. Počivavšek je ob tem spomnil, da so vlado že na prejšnjih pogajanjih pozvali, da bolj konkretno opredeli, o čem bi se želela pogajati in kakšni so njeni predlogi, a tega za zdaj niso prejeli.

Kot je januarja pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič, namreč vladna stran plačno reformo vidi širše, in ne gre le za vprašanje višine plač ali plačnih razmerij.

Med drugim je omenil normative in učinkovitost dela. Iz sporočila po eni od januarskih sej vlade pa izhaja, da se ta želi pogajati tudi o številu dni letnega dopusta ter o revidiranju seznama delovnih mest, na katerih so javni uslužbenci upravičeni do poklicnega pokojninskega zavarovanja.

Torkovemu srečanju predstavnikov vlade in vseh 46 reprezentativnih sindikatov bodo po dogovoru sledila pogajanja v okviru plačnih stebrov, torej po dejavnostih, ki pa po Počivavškovih besedah še niso sklicana. Srečanja na krovni ravni pa bodo v nadaljevanju namenjena predvsem informiranju o poteku stebrnih pogajanj.

Izjemoma so sicer zaradi stavke zdravniškega sindikata Fides že stekla pogajanja za zdravstveni steber, ki se jih Fides sicer ni udeležil. Na vladni strani namreč ocenjujejo, da gre pri delu zahtev Fidesa za tematiko, ki jo je treba obravnavati na stebrnih pogajanjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!