Vlada bo od torka znova regulirala ceno kurilnega olja

Gospodarstvo 09. Sep 202219:22 1 komentar
kurilno olje
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je na petkovi dopisni seji potrdila, da bo od 13. septembra regulirala ceno kurilnega olja. Najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje je omejila na 0,08 evra na liter, cena kurilnega olja pa bo po novem izračunana na podlagi modelske cene po formuli, ki je določena v uredbi o spremembah in dopolnitvah uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov.

Po tem ko je premier Robert Golob v četrtek za Radio Slovenija napovedal, da bo vlada že naslednji teden regulirala marže pri kurilnem olju, je vlada na petkovi dopisni seji odločila, da najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje omeji na 0,08 evra na liter. Od 13. septembra naprej pa bo regulirala tudi ceno kurilnega olja.

Omejitev je vlada določila z izdajo uredbe o spremembah in dopolnitvah uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katero ekstra lahko kurilno olje regulira na enak način kot 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, so še sporočili z vlade.

Cena kurilnega olja bo tako po novem izračunana na podlagi modelske cene po formuli, ki je določena v uredbi.

“Vlada se je za ponovno regulacijo odločila z namenom omilitve posledic energetske krize za državljanke in državljane v času pred začetkom kurilne sezone,” so pojasnili. “Ne želimo, da bi ljudje s kurilnega olja na silo preklapljali na električno energijo. Želimo, da je kurilno olje enakovreden energent električni energiji in zemeljskemu plinu, tudi cenovno,” pa je že dan pred tem za Radio Slovenija dejal premier Golob.

Cena kurilnega olja je bila sicer regulirana že od začetka novembra lani do sredine letošnjega maja. Ob začetku regulacije je bila pri okoli evru za liter, vmes je upadla pod en evro, ob koncu regulacije pa je začela naraščati. Pri tem je dosegla že 1,64 evra na liter, trenutno pa je treba pri trgovcu Petrol za liter tega energenta odšteti 1,46 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje