Vlada državnemu zboru poslala predlog sprememb družinskega zakonika

Slovenija 15. Jul 202222:03 2 komentarja
LGBTIQ+
PROFIMEDIA

Vlada je na dopisni seji potrdila besedilo predloga zakona o spremembah družinskega zakonika in ga v državni zbor poslala po skrajšanem postopku, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Predlog sledi pomembni odločitvi ustavnega sodišča, s katero je to istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok.

Po prelomni sodbi slovenskega ustavnega sodišča o sklepanju zakonskih zvez istospolnih partnerjev in njihovi možnosti posvojitve otrok je vlada premierja Roberta Goloba na dopisni seji določila besedilo predloga zakona o spremembah družinskega zakonika. Državnemu zboru ga je poslala v obravnavo po skrajšanem postopku.

Kot so sporočili z vlade, predlog zakonodajnih sprememb odpravlja neustavnosti, ki jih je v odločitvah ugotovilo ustavno sodišče. Ustavno sodišče je, spomnimo, minuli teden odločilo, da je zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije.

Ustavno sodišče je državnemu zboru naložilo, da mora neustavnosti odpraviti v roku pol leta po objavi odločbe v uradnem listu. Skladno z vsebino sporočila, ki so ga z vlade poslali po dopisni seji, njene predlagane spremembe zagotavljajo nediskriminatorno obravnavo partnerskih razmerij raznospolnih in istospolnih partnerjev pri opredelitvi zakonske zveze. Enaka obravnava se ureja tudi za partnerje, ki niso sklenili zakonske zveze in živijo v zunajzakonski skupnosti.

“S spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditvijo zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje so partnerji v teh zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik ter tudi na drugih pravnih področjih, med drugim so izenačeni tudi v pogojih, ki jih družinski zakonik določa v Petem delu: Posvojitev,” so predlagane spremembe komentirali na vladi. S tem bo po mnenju vlade realizirana odločba ustavnega sodišča, zato sprememba določb družinskega zakonika v tem delu ni potrebna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje