Udar strele na Malem Triglavu huje poškodoval dva planinca

Črna kronika 15. Jul 202218:44 > 22:08 3 komentarji

Iz uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da je okoli 15. ure udar strele na Malem Triglavu poškodoval večjo skupino planincev, od tega dva huje. Oba pohodnika je policijski helikopter ob 20.30 s Kredarice prepeljal v ljubljanski klinični center, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Pohodnika naj ne bi bila v življenjski nevarnosti.

Na Kredarici se je v petek popoldne začela reševalna akcija več pohodnikov zaradi udara strele. Strela naj bi na območje, kjer so bili pohodniki, udarila večkrat. Dogodek se je zgodil, ko se je skupina okoli 18 planincev vračala s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici. Udar strele je po prvih podatkih dva planinca huje poškodoval, a za zdaj nista v smrtni nevarnosti. Sprva smo sicer poročali o 10 pohodnikih, med katerimi naj bi en utrpel lažje poškodbe.

Ekipa je s policijskim helikopterjem na območje Triglava priletela v normalnem vremenu, ki se je vmes zelo poslabšalo, zaradi česar je moral helikopter pristati. Zato je ekipa začela s klasičnim reševanjem. S pomočjo drugih pohodnikov, gorskega vodnika in osebja Kredarice so bili vsi poškodovani uspešno pospremljeni do Kredarice.

Po podatkih kranjske policijske uprave je bila posadka z novim helikopterjem dlje časa pripravljena na vzlet in je izkoristila prvo in edino možnost, da so v zelo slabih vremenskih razmerah poleteli v dolino in uspešno zaključili prvi del intervencije. Transport ostalih pohodnikov pa se bo predvidoma nadaljeval v soboto, so še sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena so bili aktivirani tudi helikopter Slovenske vojske in gorski reševalci, ki pomagajo pri reševanju in poskušajo opraviti transport vsaj huje poškodovanega pohodnika v zdravstveno ustanovo. Aktivirani so GRS Rateče, Kranjska Gora, Mojstrana in Bohinj. Slabo vreme je sicer močno oviralo in oteževalo delo reševalnih ekip, so še sporočil s policije.

PU Kranj

Kaj storiti, če nas nevihta s strelami ujame na prostem?

Strokovnjaki pravijo, da je največja in najpogostejša napaka iskanje zavetje pod drevesom, saj je verjetnost, da bo prav tja udarila strela, velika. Svetujejo, da se od drevesa umaknemo čim dlje, odvržemo pa lahko tudi dežnik. Kaj vse še lahko storimo za lastno varnost, si preberite v prispevku ‘Kaj storiti, če nas na prostem zaloti nevihta s strelami?’.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje