Vlada ne bi samo nacionalizirala Geoplin, ampak tudi povečala delež v Petrolu?

Gospodarstvo 01. Okt 202214:33 0 komentarjev
Petrol
Denis Sadiković/N1

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je v intervju za Dnevnik med drugim dejal, da si vlada želi povečati vpliv države v strateških energetskih družbah. Poleg Geoplina, kjer je nacionalizacijo napovedal premier Robert Golob, je Kumer omenil Petrol. Opozoril je tudi na pričakovanje vlade, da bodo državne družbe elektriko prodajale v Sloveniji. Če bo prišlo do redukcij, pa je po njegovem povsem mogoče, da bo vlada prepovedala obratovanje žičnic.

Morebitno nacionalizacijo katerega od energetskih podjetij je ta teden napovedal premier Robert Golob, ki sicer ni izpostavil nobenega podjetja, se je pa izkazalo, da meri na Geoplin, ki je v skoraj 75-odstotni lasti Petrola, država pa ima zdaj v njem 25-odstotni delež. Kumer zdaj pravi, da ne bi bilo nič narobe niti s povečanjem državnega deleža v Petrolu, v katerem ima država približno tretjinski lastniški delež.

Na prvi pogled se sicer zdi nacionalizacija Geoplina, ki je največji slovenski dobavitelj plina, verjetnejša od povečanja državnega deleža v največjem naftnem trgovcu Petrolu, ki ima precej bolj razpršeno lastništvo. Vsaj za zdaj ni signalov, da bi bil kateri delničar pripravljen svoj delež zmanjšati.

Bojan Kumer, ministrstvo za infrastrukturo, minister
BOBO

“Vlada želi, da elektriko prodajajo slovenskim kupcem”

Kot je za Dnevnik povedal minister, ključna energetska in infrastrukturna podjetja nikoli ne smejo biti nedržavna oz. premalo državna. “Zaradi pomena teh podjetij mora imeti država zadosten vpliv v njih. V preteklosti smo na to premalo pazili,” je dejal in pojasnil, da nas energetska kriza napeljuje k nekoliko bolj konzervativni drži. Dejal je, da je prejšnja vlada nacionalizirala Gen-i, a tem je zgodba z lastništvom zelo zapletena.

Kumer je dejal tudi, da želi vlada državnim družbam sporočiti, naj elektriko prodajajo v Sloveniji. “Holding Slovenske elektrarne je denimo večino načrtovane proizvodnje za letos pred dvema letoma ali letom prodal na borzi po nizkih cenah. Danes jim je jasno, da slovenski kupec ne bo imel elektrike, če bodo tudi proizvodnjo za prihodnja leta prodali na borzi. To bi bil znova negativen izkupiček za državo. Vlada želi, in to bo jasno povedala državnim družbam, da prodajo svojo proizvodnjo v skladu s tržnimi signali slovenskim kupcem,” je povedal. Prodaja v Sloveniji sicer ne bo obvezna, je pojasnil, a obenem izrazil zadovoljstvo, da sta odbora za tveganje v Gen-i in Holdingu slovenskih elektrarn prodajo na slovenski trg opredelili kot najmanjše tveganje.

smučanje
PROFIMEDIA

Ob redukcijah možna ustavitev žičnic

Kumer se je sicer v pogovoru dotaknil oskrbe z energijo, še posebej v času enomesečnega remonta Nuklearne elektrarne Krško, ki se je začel danes. Kot je poudaril, so se zaradi zaostrenih razmer na trgu toliko bolj pripravili na remont ter da bo vse v redu, če bodo stvari potekale, kot je predvideno.

V nasprotnem primeru je lahko najslabši možen scenarij motena oskrba z energijo. Če bi do tega prišlo, bi napovedali redukcije in jih začeli udejanjati pri industriji. “Kako daleč bi pri tem šli, bi bilo odvisno od tega, kako hude bi bile razmere,” je dejal minister.

Če se bodo razmere stopnjevale in bodo na vidiku že hude težave in motnje, bo vlada razglasila nižjo stopnjo tveganja. S tem bodo dali signal gospodarstvu, da je stanje resno in da nas lahko vsaka naslednja motnja pahne v hujše krizno stanje. Takrat je razglašena višja stopnja tveganja, ki sporoča, da je oskrba z energijo že motena, zato lahko država po Kumrovih pojasnilih poseže po nepriljubljenih ukrepih.

Kot je pojasnil minister, ima vlada, če ni mogoče z vsemi razpoložljivimi viri poskrbeti za zadostne količine, zakonsko možnost, da zapove podjetjem in prebivalstvu varčevanje. Če tudi to ne bi bilo dovolj, bi nastopile redukcije. “Vsem mora biti jasno, kakšne so prioritete: živilska industrija denimo mora delovati nemoteno, morda celo na račun kakšnega drugega sektorja. Pozimi so recimo velik porabnik energije smučišča in povsem mogoče je, da bi vlada prepovedala obratovanje žičničarjem,” je dejal.

Po vseh teh scenarijih bodo, tako Kumer, zaščiteni odjemalci – gospodinjstva, socialni zavodi, bolnišnice – nedotaknjeni. “Njim bomo zagotovili elektriko in plin, tudi če nastopi najhujši možen scenarij!” je jasen minister.

Omenil je tudi, da se je v zadnjem času s trga umaknilo več dobaviteljev električne energije. Kot je na twitterju izpostavila novinarka N1 Andreja Lončar, je razlog za umik v “polovičarko izvedeni regulaciji”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!