Kako bodo cene energije regulirane prihodnje leto?

Gospodarstvo 19. Okt 202307:20 > 14:07 1 komentar
elektrika
Foto: PROFIMEDIA

Vlada je danes sprejela dve uredbi glede regulacije cen energije v prihodnjem letu. S prvo je regulacijo cen elektrike za gospodinjstva na trenutni ravni podaljšala za celotno 2024, bodo pa zamejene cene po novem veljale za 90 odstotkov porabe, ne več za celotno. Za gospodinjstva bo za čas kurilne sezone še naprej regulirana tudi cena plina.

Po izteku trenutne regulacije – do konca leta so zamejene drobnoprodajne cene elektrike za gospodinjstva, male poslovne odjemalce, zaščitene odjemalce, javne zavode ter mala in srednje velika podjetja ter drobnoprodajne cene plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce, javne zavode in zaščitene odjemalce – se bodo torej zgodile spremembe.

Razmere na energetskem trgu so se namreč glede na lansko krizno leto bistveno spremenile. Cene elektrike in plina so občutno nižje, čeprav ostajajo do dva- do trikrat višje kot pred lansko energetsko krizo, prav tako na kratek rok ni pričakovati težav v oskrbi.

Vlada se je tako odločila za jasno izhodno strategijo iz regulacije, po kateri bodo v novem letu regulirane le še cene elektrike za gospodinjstva. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je po seji vlade pojasnil, da bi se po izteku trenutne regulacije januarski računi za elektriko za povprečnega gospodinjskega odjemalca zvišali za 30 odstotkov.

Vlada, ki želi po besedah Kumra spodbuditi tudi varčevanje in racionalno energije, se je zato odločila, da bo cena za 90 odstotkov dejanske porabe ostala enaka, kot je po trenutni regulaciji, za 10 odstotkov porabe pa bo zaračunana tržna cena.

“Odjemalec bo imel na računu ločeno prikazani in navedeni obe ceni. Končni račun za povprečnega gospodinjskega odjemalca se bo glede na naše simulacije in trenutne tržne cene zvišal za 3,7 odstotka, kar v nominalni vrednosti pomeni 2,64 evra. Znesek, ki ga trenutno plača povprečni gospodinjski odjemalec, je 70,3 evra, z zvišanjem pa bo plačal okoli 73 evrov,” je ponazoril Kumer.

Po njegovih besedah bo regulacija veljala zgolj za gospodinjske odjemalce in za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb celotno leto 2024. Dodal je, da bo regulacija imela najmanj dva pozitivna učinka. Eden je namenjen ljudem, saj bo država “na svoja pleča prevzela del stroškov električne energije”. Drugi učinek pa je makroekonomski, saj gre za ukrep, ki bo gotovo pripomogel k umirjanju inflacije.

Glede na pričakovana cenovna nihanja zaradi geopolitičnih napetosti na Bližnjem vzhodu in negotovosti pri razvoju ruske vojne v Ukrajini in njenih širših učinkov pa se je vlada vendarle odločila tudi za nadaljevanje zamejitve cen plina za gospodinjstva. “Vlada želi ukrepati pravočasno, zagotoviti predvidljive in stabilne cene ter znižati račune gospodinjstev. S preventivnim zamejevanjem cen na drobnoprodajnem trgu zemeljskega plina znižuje končne račune za slabih 22 odstotkov glede na trenutno zamejeno ceno 73 evrov na megavatno uro,” je dejal minister.

Je pa vlada v nasprotju s prvotnimi napovedmi izdala tudi uredbo o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema, s katero bodo cene plina za vse vrste gospodinjskih odjemalcev zamejene v času kurilne sezone, torej od 1. januarja do 30. aprila 2024.

Po ministrovih pojasnilih se namreč zaradi najnovejših razmer na Bližnjem vzhodu ter drugih geopolitičnih napetosti v svetu napoveduje se zaostritev na plinskem trgu, zato želi vlada delovati preventivno za čas kurilne sezone in tako znižati cene za ogrevanje.

Bo pa zamejena cena nekoliko nižja od sedanje, saj so cene plina v primerjavi z lani občutno nižje. Če je do konca tega leta cena za gospodinjske in skupne gospodinjske odjemalce ter za distributerje toplote za ogrevanje gospodinjstev omejena na 73 evrov, bo v prvih štirih mesecih leta 2024 zamejena pri 69,9 evra. Končni račun za povprečnega gospodinjskega odjemalca naj bi bil tako v primerjavi s trenutno regulacijo nižji za nekaj manj kot 22 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje