Vlada podaljšala znižane trošarine za elektriko in goriva

Gospodarstvo 28. Apr 202211:31 > 12:28
podražitve energentov
Foto: Aljaž Uršej/N1

Vlada je podaljšala uredbi za določitev zneska trošarine za energente in določitev zneska trošarine za električno energijo do 31. julija.

Na današnji seji vlade so sprejeli odločitev o podaljšanju uredb za določitev zneska trošarine za energente in določitev zneska trošarine za električno energijo, in sicer za tri mesece (do 31. julija letos). Trenutno veljavne trošarine, ki tako ostajajo nespremenjene do konca julija, znašajo za bencine 0,359 evra za liter, za dizel 0,330 evra za liter, za kurilno olje 0,07875 evra za liter in za zemeljski plin za gorivo za ogrevanje 0,855 evra za megavatno uro.

Spomnimo, vlada je s spremembami uredb o določitvi zneska trošarine za energente in o določitvi zneska trošarine za električno energijo za obdobje od 1. februarja do 30. aprila znižala trošarine na elektriko ter pogonska goriva, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje. Znižanje trošarin je bilo del paketa ukrepov ob energetski draginji, ki je vključeval tudi dva zakona o nujnih ukrepih, ki sta med drugim zagotovila enkratno denarno pomoč določenim skupinam prebivalstva ter gospodarstvu in kmetijstvu, pa tudi znižanje končnega plačila za električno energijo.

Ni pa vlada danes podaljšala tudi uredbe o najvišji prodajni ceni pogonskih goriv. Ta se izteče 30. aprila. Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi po tej uredbi ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra. Najvišja dovoljena veleprodajna cena z davkom na dodano vrednost za motorni bencin NMB-95 znaša 1,483 evra na liter, za dizel pa 1,521 evra na liter. Po neuradnih podatkih časnika Finance bodo uredbo podaljšali v naslednjih dneh, še pred njenim iztekom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.