Vlada podarila Litvi 40 kilometrov ograje

Slovenija 29. Sep 202121:09 0 komentarjev
Ograja na meji med Poljsko in Belorusijo
Kacper Pempel/REUTERS

Vlada se je danes odločila, da bo Litvi za "obvladovanje povečanega migracijskega pritiska" podarila 40 kilometrov "tehničnih ovir" oz. ograje za zavarovanje meje. Litva je sicer začela ravno danes postavljati ograjo na 508 kilometrov dolgo mejo z Belorusijo.

Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje, se je Slovenija odzvala na prošnjo Litve “za pomoč pri postavitvi fizičnih ovir na meji z Belorusijo”, saj se že od začetka leta sooča z nezakonitimi migracijami iz te države. Solidarnost z Litvo pri soočanju s to težavo so že večkrat izrazile tudi druge članice in institucije EU.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Litva gradnjo fizičnih preprek na meji z Belorusijo začela prav danes. Pri kraju Druskininkai v bližini tromeje s Poljsko in Belorusijo se je danes že začelo postavljanje ograje, na drugih odsekih meje pa potekajo še pripravljalna dela, je sporočila litovska vlada.

Do konca leta načrtujejo postavitev okoli štiri metre visoke ograje z bodečo žico na vrhu. Gradnjo naj bi zaključili prihodnje leto, za to pa nameravajo nameniti 152 milijonov evrov.

Podobno so se za postavitev ograje na meji z Belorusijo odločili tudi v sosednji Latviji. Za začetek bodo postavili žico na okoli 37 kilometrih meje. Zaenkrat so jo postavili na dolžini 1,7 kilometra, še navaja dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!