Vlada: Pogajanja s sindikati gredo v pravo smer, plače se bodo izboljšale

Slovenija 11. Apr 202422:01 7 komentarjev
Plača
Foto: PROFIMEDIA

Po besedah podpredsednika vlade Mateja Arčona gredo tako stebrna kot krovna pogajanja o plačah v javnem sektorju v pravo smer.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je povedal, da se bodo plače v javnem sektorju izboljšale, o višini dviga pa da se bodo po pričakovanjih s sindikati dogovorili do poletja.

“Vlada ugotavlja, da gredo pogajanja v pravo smer, da so pogajanja tako na stebrnem delu kot na krovnem delu z naše strani dovolj dobro pripravljena, da lahko ta pogajanja še bolj pospešimo s ciljem, da jih seveda čim prej tudi zaključimo,” je dejal Arčon.

Interes vlade je, da postavijo “nove temelje plačnega sistema v javnem sektorju, ker je dosedanji sistem dobesedno preluknjan”. Navedel je, da se ne želijo z vsakim, ki izrazi željo po stavki, pogajati posebej, pač pa je v njihovem interesu, da sistem plač uskladijo z vsemi sindikati.

Vladna stran je za plačno reformo pripravljena nameniti 1,3 milijarde evrov, kar po njegovih navedbah pomeni, da gre javni sektor na bolje. Plače v javnem sektorju se bodo izboljšale, kar je osnovni namen in cilj pogajanj. Dejal je, da bodo zaposleni pod minimalno plačo dobili minimalno plačo, s čimer bo javni sektor po njegovih navedbah usklajen.

Sindikatom je sporočil, da je edina in prava pot do dogovora pogajalska miza, ne stavke in protesti. Zdravniški sindikat Fides je pozval, naj se udeležijo stebrnih pogajanj. Dogovor lahko dosežejo tudi brez Fidesa, vendar brez njihove udeležbe rezultat zanje ne bo pozitiven. Dejal je, da bo v ponedeljek sestanek vseh predstavnikov sindikatov, stebrna pogajanja pa intenzivno potekajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje