Vlada: Pogoj PCT kot najmilejša oblika posega v ustavne pravice posameznikov

Slovenija 13. Okt 202117:51 > 17:55 7 komentarjev
PCT aplikacija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vlada je na dopisni sprejela odgovor na pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PTC (prebolevnosti, cepljenja in testiranja) za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom in zakona o nalezljivih boleznih.

Kot so zapisali v sporočilu po današnji dopisni seji, vlada meni, da je pogoj PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje) v skladu s testom sorazmernosti najmilejša oblika posega v ustavne pravice posameznikov za ohranjanje delovanja gospodarstva in družbenega življenja ob upoštevanju nevarnosti širjenja nalezljive bolezni covid-19.

PCT bistveno pripomore k zajezitvi širjenja okužb

“Testiranje in cepljenje proti nalezljivi bolezni covid-19 sta široko dostopna, odlok pa določa začasni ukrep izvajanja pogoja PCT. V primeru nenadzorovanega širjenja okužb je mogoče pričakovati prekomerne obremenitve zdravstvenega sistema, kar bi povzročilo težave ne le pri oskrbi pacientov obolelih s koronavirusom temveč tudi pacientov z nujnimi ali težkimi bolezenskimi stanji,” so zapisali.

Kot je še pojasnjeno v sporočilu, je vlada pri oblikovanju ukrepa PCT in izdaji odloka delovala v skladu z načeli pravne države, upoštevala načelo delitve oblasti, zasledovala izvajanje pozitivnopravnih obveznosti iz 51. člena ustave ter kot izvršilna veja oblasti, ob upoštevanju mnenj strokovne svetovalne skupine z zasledovanjem načela sorazmernosti izdala ukrepe, ki poleg upoštevanja higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), bistveno pripomorejo k zajezitvi širjenja okužb, odpiranju družbe in delovanju gospodarstva. Vlada glede na predhodne argumente ustavnemu sodišču predlaga, naj pobude kot neutemeljene zavrne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje