Vlada potrdila predlog novele zakona o trgovini

Slovenija 11. Nov 202221:19 1 komentar
Vozički pred trgovino
:Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je po današnji obravnavi na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) na dopisni seji potrdila predlog novele zakona o trgovini, s katero bi izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavila kot trajne.

Z zadnjo spremembo zakona o trgovini leta 2020 je državni zbor odločil, da so prodajalne razen izjem ob nedeljah in praznikih zaprte. Med izjemami so prodajalne, velike do 200 kvadratnih metrov, na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter bolnišnicah.

“Ukrep je imel posledice tudi za muzejske prodajalne in prodajalne v turističnoinformacijskih centrih, ki so seveda lahko odprti ob nedeljah in praznikih, vendar zaradi spremembe zakona o trgovini niso smeli prodajati izdelkov obiskovalcem. Zakon o trgovini je med izjeme, ki lahko poslujejo tudi ob nedeljah in praznikih, sicer uvrščal prodajalne na letališčih, vendar zgolj v primerih, ko površina teh ni presegala 200 kvadratnih metrov,” je po seji vlade zapisal urad vlade za komuniciranje.

Trenutno se lahko obratovalni čas prodajaln na mednarodnih letališčih, turističnoinformacijskih centrih ter muzejih v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 (ZIUPGT) določa ne glede na zakon o trgovini – torej brez omejitev. Velja pa ta ukrep le do 31. decembra 2022.

“Da bi omogočili obratovanje prodajaln na navedenih lokacijah ob nedeljah in praznikih tudi po omenjenem datumu, je potrebna sprememba zakona o trgovini. S predlagano novelo želi vlada določiti izjeme za prodajalne na letališčih, turistično informacijskih centrih ter muzejih enako, kot jih trenutno določa ZIUPGT,” pravi vlada.

Vlada sicer predlaga, da se v zakonu o trgovini dodatno določijo izjeme od prepovedi nedeljskega obratovanja za prodajalne v muzejih in turističnoinformacijskih centrih. “Te bi v skladu s predlogom nemoteno lahko delovale tudi ob nedeljah in praznikih ne glede na njihovo površino, saj trgovinska dejavnost na teh mestih ni primarna dejavnost, temveč gre za eno izmed spremljajočih dejavnosti, ki dopolnjujejo ponudbo. Zaradi navedenega je tudi ponudba blaga zelo omejena,” navajajo.

Za prodajalne na letališčih, ki se sicer že uvrščajo med izjeme tudi po trenutno veljavnem zakonu o trgovini, pa bi vlada ukinila pogoj največje dovoljene velikosti prodajne površine do 200 kvadratnih metrov. “Ker omenjenega pogoja zaradi površine prodajaln znotraj letališč, ki v pretežni meri presegajo to kvadraturo, ni bilo mogoče upoštevati, so bile namreč te prodajalne zaprte, kar želi vlada z novelo zakona odpraviti,” so sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje