Vlada predstavila nov predlog za plače, sindikati ga ocenjujejo za neugodnega

Slovenija 26. Feb 202419:48 3 komentarji
Klemen Boštjančič na pogajanjih z javnim sektorjem
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na popoldanskem sestanku je vladna pogajalska ekipa predstavnikom sindikatov javnega sektorja predstavila nov predlog odprave plačnih nesorazmerij. Vodja vladnih pogajalcev Klemen Boštjančič vsebine ni želel razkriti, saj da naj bi to škodilo pogajanjem. Sindikati bodo predlog preučili in vladi odziv predstavili naslednji teden, a nekateri naši sogovorniki iz sindikalnih vrst predlog ocenjujejo kot "neugodnega".

Vladna stran je popoldne sindikatom javnega sektorja predstavila nov predlog odprave plačnih nesorazmerij. Po pogajanjih naj bi jim posredovala še celovit predlog v pisni obliki, o njem pa naj bi v tem tednu razpravljali na stebrnih pogajanjih. Vsebine predloga javnosti zaenkrat ne razkrivajo.

Vodja vladnih pogajalcev in finančni minister Klemen Boštjančič je v izjavi po pogajanjih pojasnil, da so pri pripravi predloga izhajali iz že podpisanih stavkovnih sporazumov in tega, o čemer so se “na neki način uskladili že lani”. O podrobnostih predloga ni želel govoriti, razkril je le, da želijo tudi pri vseh spremembah osnovnega predloga še vedno zasledovati cilj, da noben javni uslužbenec ne bo imel osnovne plače nižje od minimalne. “Je pa poti do tega več,” je dodal.

Ob tem je minister napovedal, da tudi v nadaljevanju pogajanj ne namerava biti v javnih izjavah bolj vsebinski. Verjame namreč, da je to stvar pogajanj in razgovorov med vladno skupino in sindikati ter da špekulacije škodijo možnostim za sklenitev dogovora.

Naši sogovorniki iz sindikalnih vrst pa so najnovejši vladni predlog ocenili kot “neugodnega”. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi bil ta težak 1,3 milijarde evrov, vladna stran pa ga želi razpotegniti na obdobje petih let. Predlagala naj bi tudi zmanjšanje števila dni dopusta, zlasti zdravnikom, ter posege v nekatere druge pravice, določene v kolektivnih pogodbah.

Sindikati bodo odgovorili prihodnji teden

Boštjančič je danes razkril zgolj, da so sindikatom predlagali, da tekom tedna opravijo pogovore v okviru posameznih plačnih stebrov, na krovni ravni pa se sestanejo čez teden dni, ko bodo lahko o predlogu bolj konkretno govorili. Ob tem pojasnil, da naj bi se ta teden na stebrnih pogajanjih pogovarjali o danes predstavljenem predlogu, ne pa tudi o drugih vprašanjih. So pa danes po njegovih besedah povedali, da si želijo, da tudi ostale stvari, specifične za posamezen steber, odprejo čim prej.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je v izjavi po pogajanjih dejal, da morajo predlog preučiti, saj posega v nekatere dozdajšnje predloge in jih spreminja, brez preračunov pa je težko oceniti, kaj v resnici pomenijo.

Omenil je tudi razpravo o učinkovitosti javnega sektorja, kjer pa so po njegovih besedah pomembne razlike med vlado in sindikati. “Mi to, kar vlada razume kot učinkovitost, v pretežnem delu razumemo kot varčevalne ukrepe. Hkrati pa izpostavljamo, da javni sektor ni tak kot zasebni sektor, kjer je dobiček ključen smisel delovanja gospodarskih družb, a v javnem sektorju je bistvena kakovost, kakovost pa je lahko včasih tudi dodatno strošek in več stane,” je pojasnil Štrukelj.

Štrukelj je ob tem pojasnil, da na sindikalni strani še vedno vztrajajo, da se regres za letošnji dopust izplača v višini 1.500 evrov in da pričakujejo, da bo ta tema prihodnji teden ponovno odprta. Kot pa je dejal Boštjančič, je vladna stran sindikatom danes povedala, da je regres – ta bo v skladu z decembrskim dogovorom izplačan že marca – načrtovan v minimalnem znesku. Izplačan bo torej v višini minimalne plače, ki trenutno znaša 1.253,90 evra. Je pa minister dodal, da so sindikate seznanili, da so se v prihodnjih mesecih pripravljeni pogovarjati o regresu za najnižje plačane javne uslužbence, a v povezavi s pogajanji, ki sicer potekajo.

Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek pa je dejal, da jim je bil danes celoten predlog prestavljen ustno, zastavili so kar nekaj vprašanj, na nekatera so dobili odgovore, na nekatera pa ne. Počakali bodo na celovit predlog, ki ga bodo dobili predvidoma danes ali v torek zjutraj. V njihovi pogajalski skupini se bodo do predloga opredelili prihodnji ponedeljek ter svoje stališče vladi sporočili istega dne popoldne, ko bodo nadaljevali pogajanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje