Vlada razglasila grobišče v Hudi Jami za kulturni spomenik državnega pomena

Slovenija 13. Apr 202223:42 > 14. Apr 2022 09:10 0 komentarjev
Huda jama
Tina Kosec/BOBO

Vlada je sprejela odlok o razglasitvi grobišča v Barbara rovu v Hudi Jami za kulturni spomenik državnega pomena. V rovu rudnika pri Laškem so marca leta 2009 našli prikrito množično grobišče žrtev povojnih pobojev.

Kot so sporočili po seji vlade, je opuščeni del nekdanjega rudnika rjavega premoga, ki je deloval med letoma 1902 in 1942, avtentični prostor, kjer so maja in junija 1945 usmrtili najmanj 1.410 žrtev, večinoma pripadnikov vojaških sil Neodvisne države Hrvaške (NDH), domobrancev in civilistov.

Vhod v rov je bil 2021 rekonstruiran

Obsega prostor pred vhodom v rov, vhod v obliki rekonstruiranega portala z napisom in letnicama delovanja, več kot 350-metrski rov, vklesan v kamnit masiv hriba, ki se po 300 metrih odcepi v desni krak, ki vodi v prostor nekdanje strojnice Barbara, in nadaljuje v rov t. i. kostnice, kjer so bili ob raziskavah začasno hranjeni posmrtni ostanki žrtev.

Huda jama Huda jama
PROFIMEDIA
Huda jama Huda jama
PROFIMEDIA
Huda jama Huda jama
PROFIMEDIA
Huda jama Huda jama
Tina Kosec/Bobo
Huda jama Huda jama
Tina Kosec/BOBO

Po 320 metrih se osrednji vhodni rov odcepi v levi krak, dolg približno 400 metrov, kjer so na polovici dejansko usmrtili žrtve in jih z več lesenimi in betonskimi pregradami zazidali. Kljub odstranitvi pregrad v fazi odkrivanja in raziskovanja ostankov žrtev so ostaline pregrad še vidne, prav tako vse strukturne sestavine nekdanjega rudnika razen tehnične opreme, ki je bila že pred časom odstranjena. Vhod v rov je bil 2021 rekonstruiran v stanje iz leta 1920.

V rovu rudnika v Hudi Jami pri Laškem so marca leta 2009 našli prikrito množično grobišče žrtev povojnih pobojev. Okoli 800 so jih odkopali in sprva shranili v plastične zabojčke v kostnici. Po sprejetju zakona o prikritih grobiščih in dostojnem pokopu žrtev leta 2015 pa so posmrtne ostanke iz začasne kostnice v Hudi Jami oktobra 2017 prenesli in pokopali na pokopališču v spominskem parku Dobrava v Mariboru. Skladno s pravili forenzične stroke so shranili vzorce za morebitno naknadno DNK-analizo. V rovu rudnika so pri prvem izkopu našli 769 žrtev, v letu 2016 pa 647 oziroma skupaj 1.416 žrtev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!