Vlada razrešila Ireno Majcen z vrha sklada kmetijskih zemljišč in gozdov

Slovenija 25. Nov 202119:10 > 20:14 1 komentar
Irena Majcen
Borut Živulović/BOBO

Vlada je na današnji seji izdala odločbo o razrešitvi Irene Majcen s položaja direktorice Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. S petkom jo bo na tem položaju začasno za leto dni kot vršilec dolžnosti direktorja zamenjal Aleš Tolar.

Vlada je Ireno Majcen, ki bi se ji štiriletni mandat iztekel novembra 2022, očita nezakonita ravnanja, postopanja, kršitve obveznosti dobrega poslovanja in v nekaterih primerih premalo aktivno vlogo direktorice sklada.

Prejšnji teden ji je generalni sekretariat vlade poslal obvestilo o razlogih za razrešitev ter s pozivom, naj se o teh razlogih pisno izjasni. To je storila v petek, vlada pa je danes njeno obrazložitev in pojasnila proučila in ugotovila, da ni uspela dokazati, da so očitki neutemeljeni, so po seji vlade sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Tolar prihaja iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

Kot so dodali, je pristojni organ na podlagi določb zakona o zavodih dolžan razrešiti direktorja, če pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda ali neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov zavoda ali ravna v nasprotju z njimi oz. če povzroči zavodu večjo škodo ali hujše motnje pri opravljanju dejavnosti.

Aleš Tolar, ki bo v petek prevzel položaj vršilca dolžnosti direktorja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, je magister mednarodne ekonomije ter diplomirani organizator dela – informatik in je trenutno zaposlen na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Ima bogate vodstvene izkušnje in dolgoletne izkušnje pri vodenju različnih projektov na področju kmetijstva, so pojasnili na ministrstvu.

V ozadju naj bi bili pritiski kmetijskih podjetij

Majcnova sicer poudarja, da so v ozadju pritiski kmetijskih podjetij, s katerimi je sklad pod njenim vodstvom prekinil zakupne pogodbe za državna kmetijska zemljišča in ni privolil v zunajsodno poravnavo, je danes poročal Radio Slovenija. Za časnik Dnevnik je v minulih dneh ocenila, da sklepa o njeni razrešitvi ne bi bilo, če ne bi kmetijskega ministra Jožeta Podgorška 6. oktobra letos zavrnila, ko naj bi od nje zahteval, da se v zadevah KŽK in KG Lendava, s katerima je sklad prekinil zakupni pogodbi, poravna v njun prid. Kmetijski minister je to za Dnevnik zanikal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje