Vlada s sindikati javnega sektorja nadaljuje pogajanja

Slovenija 31. Maj 202306:12 2 komentarja
Sanja Ajanović Hovnik
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Vlada bo z javnimi sektorji nadaljevala pogajanja o zdravstvenem plačnem stebru. Po zadnjem dogovoru o načinu pogajanj bo sreda na vsake 14 dni odslej namenjena pogajanjem po posameznih plačnih stebrih, tako se bodo danes ločeno odvila pogajanja za steber javnih uslužbencev v državnih organih, na občinah, v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih s področja obvezne socialne varnosti in gasilcev.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogajanja o zdravstvenem plačnem stebru, obenem pa se bodo začela pogajanja še za tri plačne stebre, kot so predvideni v okviru razmisleka o reformi plačnega sistema v javnem sektorju.

Predvidoma naj bi po področjih razdelali vladni predlog o odpravi plačnih nesorazmerij.

Po zadnjem dogovoru o načinu pogajanj bo sreda na vsake 14 dni odslej namenjena pogajanjem po posameznih plačnih stebrih, tako se bodo danes ločeno odvila pogajanja za steber javnih uslužbencev v državnih organih, na občinah, v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih s področja obvezne socialne varnosti in gasilcev.

V drugem stebru so javni uslužbenci v raziskovalni dejavnosti, izobraževanju in kulturi. Pogajanja se bodo začela tudi za steber uslužbencev v drugih javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih ter se nadaljevala za steber zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu.

Slednja so bila namreč edina parcialna pogajanja, ki so potekala že doslej, jih pa ne bo več vodil minister Danijel Bešič Loredan, pač pa bodo vsa pogajanja vodili sodelavci ministrstva za javno upravo.

Po informacijah STA bodo delovne skupine predvidoma pretresale vladni predlog o odpravi plačnih nesorazmerij, težak 267 milijonov evrov, ki so ga sindikati dobili po ponedeljkovih krovnih pogajanjih. Po današnjih delovnih sestankih naj bi nato sindikati do ponedeljka pripravili protipredloge, nato pa bodo ti romali k posebni skupini za izračunavanje finančnih učinkov in pripravo projekcij javnofinančnih odhodkov. Krovna pogajanja se bodo nato odvila v ponedeljek, teden dni pozneje. Tudi krovna pogajanja bodo namreč poslej potekala na 14 dni.

Ker bodo vsa današnja pogajanja delovne narave, vsaj na vladni strani posebnih izjav o poteku pogovorov ne predvidevajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje