Vlada spremenila stavkovni sporazum z visokošolskim sindikatom

Slovenija 25. Jan 202417:57 0 komentarjev
Franc Props, Klemen Boštjančič
Franc Props in Klemen Boštjančič (Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO)

Vlada je potrdila spremembe in dopolnitve stavkovnega sporazuma, ki ga je z visokošolskim sindikatom sklenila julija lani.

Za podpis je pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa, ministra za finance Klemna Boštjančiča in ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča, so sporočili po seji vlade.

Podrobnosti o vsebini omenjenega sporazuma, ki so ga parafirali 19. januarja, ne razkrivajo. Pojasnili so zgolj, da je bila sprememba potrebna, ker so zaradi avgustovskih poplav nastale posledice na javnofinančnem področju, zaradi česar je prišlo do zamika prenove plačnega sistema javnih uslužbencev.

Kot je znano, so pogovori o spremembi potekali na željo vlade, ki je želela zamik nekaterih datumov, vezanih na reševanje plačnih vprašanj, v stavkovnih sporazumih z visokošolskim sindikatom, Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Najprej ji je dogovor uspelo doseči s Svizom. Kot izhaja iz zapisa na spletni strani tega sindikata, so se v zameno za premik datumov za pravico do ločenih pogajanj in za začetek odpravljanja plačnih nesorazmerij dogovorili za vsebinsko izboljšanje stavkovnega sporazuma.

Pravico do ločenih pogajanj so preložili do 13. septembra, datum začetka izplačevanja dogovorjenih zvišanj pa na 1. januar 2025. So pa tokrat ta datum bistveno jasneje definirali in bo veljal tudi v primeru, če novi plačni sistem ne bi bil vzpostavljen, so navedli v Svizu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!