Vlada: Stavka vse manj upravnih enot. Sindikat: Ker so jim trgali od plače

Slovenija 24. Jun 202416:03 > 17:37 24 komentarjev
Upravna enota Ljubljana, stavka
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za javno upravo je pol leta po začetku stavke na upravnih enotah sporočilo, da se število stavkajočih – kljub nedavni zaostritvi stavke – zmanjšuje. Razloga niso navedli. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk pa je za N1 povedal: "Ker so stavkajočim trgali od plače."

Z ministrstva za javno upravo so popoldne sporočili, da stavka vse manj upravnih enot. Ob tem so navedli, da je januarja s stavko začelo 54 od 58 enot, zdaj pa je število po njihovih informacijah precej nižje. “Število upravnih enot, ki so omilile stavkovne aktivnosti na en delovni dan ali stavke sploh ne izvajajo, je naraslo na 34,” pravijo.

Na ministrstvu ob tem razloga za prekinitev oziroma omilitev stavke na upravnih enotah po Sloveniji niso navedli. Odločitev upravnih enot, da stavko omilijo, je nekoliko nenavadna tudi zato, ker so stavko zaposleni pred le dobrim mesecem zaostrili – od takrat pa v pogovorih med sindikalisti in zaposlenimi ter državo ni prišlo do večjih premikov.

“Stavko so prekinili zato, ker se bojijo, da ne bodo mogli preživeti”

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je za N1 povedal, da se število stavkajočih upravnih enot zmanjšuje zaradi trganja od plač oziroma pritiska nadrejenih. “Gre za različne računice. Zgodilo se je, da so stavkajočim delavcem trgali od plače, na primer v Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah, tudi v Radovljici. Stavko so prekinili zato, ker se bojijo, da ne bodo mogli preživeti,” je razkril v pogovoru in dodal: “Te plače niso take, da bi lahko s polovico preživeli.”

Frančišek Verk
Frančišek Verk (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Tudi iz Upravne enote Ljubljana je dobil informacijo zaposlenih, da naj bi se novi načelnik, ki je tja prišel po razrešitvi Andreje Erjavec, pripravljal na evidentiranje stavkajočih zaposlenih. “Stavkajoče bi evidentirali, jih sproti spremljali, dni, ko stavkajo, pa jim ne bi plačali,” pravi Verk. Meni, da bo stavka na upravnih enotah dosegla kritično točko, ko bo delo popolnoma zastalo.

“To so absurdne zadeve. Preobremenjenim delavcem, ki so tudi do 200 evrov pod minimalno plačo, je treba dati nadomestilo, s katerim lahko spodobno preživijo. Ne, da mi kolegica pove, da čez vikend za preživetje pospravlja stanovanja,” je bil kritičen do trenutnega stanja.

Nakazal je tudi, da so v sindikatu razočarani nad odnosom države nad stavko “desne roke države”, saj da so se v roku pol leta, kar traja stavka, “zares” dobili le štirikrat.

Ministrstvo širi nabor nalog med stavko

Z ministrstva so tudi sporočili, da so razširili nabor bistvenih nalog, ki jih morajo na upravnih enotah zagotoviti tudi med stavko. Na seznam so dodatno uvrstili izdajanje gradbenih dovoljenj, odločb o legalizaciji gradenj in uporabnih dovoljenj. “Gre za pomemben korak k zagotavljanju nemotenega delovanja upravnih enot in dostopnosti do številnih upravnih storitev za uporabnike in gospodarske subjekte,” so zapisali.

Verk glede dodatnih bistvenih nalog med stavko pravi, da ministrstvo z njimi poskuša zadušiti stavko. Pravi, da bodo zaposleni v primeru “dušenja stavke na tak način” začeli odhajati na bolniške dopuste. “Kdo bo pa potem delal na upravnih enotah,” se je vprašal.

Verk premierja poziva, naj se vključi v pogajanja

Z vsakodnevno stavko trenutno vztraja še 24 upravnih enot po državi. Med njimi je tudi upravna enota Ljubljana, pred katero se od začetka prejšnjega tedna vijejo dolge kolone. Na ljubljanski upravni enoti so namreč s ponedeljkom prešli na spremenjen način dela. Naročene termine so preklicali, stranke pa obvestili 24 ali pa 48 ur pred predvidenim terminom. Ljudem pa ne preostane drugega, kot da več ur čakajo v vrsti.

Verk je v pogovoru za N1 komentiral tudi dolge kolone pred večjimi upravnimi enotami. Povedal je, da zaposlenim in sindikalistom ni v interesu gledati ljudi v vrsti in spremljati “tekmovanj, kdo bo prvi,” a da si od vlade res želijo posluha oziroma predloga, s katerim bi vsaj delno rešili stavkovne zahteve. Čeprav naj bi podplačanost zaposlenih na upravnih enotah vlada rešila s plačno reformo v javnem sektorju, si Verk spremembe za delavce na upravnih enotah želi že prej. Upa, da bi se stavka končala s prvim julijem.

K vključitvi v pogajanja med stavkajočimi in ministrstvom je Verk pozval tudi predsednika vlade Roberta Goloba. “Mislim, da predsedniku vlade dajejo občutek, da lahko vsi počakajo na magični 1. januar 2025, ko bo boljše. Ampak boljše bo za zelo malo. Za par kil kruha.”

Zaposleni na upravnih enotah s stavko med drugim zahtevajo povišanje plače vsem zaposlenim za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. Prav tako zahtevajo takojšnjo ureditev dodatka za blagajniško poslovanje in zaposlitev dodatnih kadrov.

STAVKA STAVKA
Stavka na UE (Foto: POSNETEK ZASLONA/MJU)
STAVKA STAVKA
Stavka na UE (Foto: POSNETEK ZASLONA/MJU)
STAVKA STAVKA
Stavka na UE (Foto: POSNETEK ZASLONA/MJU)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje