Vlada uredila pravno nasledstvo DUTB

Slovenija 27. Okt 202217:08 0 komentarjev
DUTB
Borut Živulović/BOBO

Vlada je danes izdala uredbo glede pravnega nasledstva Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), potem ko bo konec tega leta ugasnila. Pravno nasledstvo bo urejeno kot poenostavljena pripojitev k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) skladno z zakonom o gospodarskih družbah.

Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank določa, da DUTB preneha obstajati 31. decembra 2022, njeno premoženje, pravice ter obveznosti pa preidejo na Slovensko odškodninsko družbo oziroma njenega pravnega naslednika. Podrobneje mora pravno nasledstvo urediti vlada s podzakonskim aktom po predhodnem poročanju državnemu zboru.

Vlada je zato danes izdala uredbo, ki določa poenostavljeno pripojitev DUTB k SDH. To je ministrski zbor prepoznal kot ekonomsko najbolj smotrno obliko pripojitve. Holding bo s pripojitvijo slabe banke pridobil celotno njeno premoženje ter vse njene pravice in obveznosti, so po seji vlade sporočili z ministrstva za finance.

Uredba tudi določa, da mora DUTB do 15. novembra pripraviti revidirano zaključno poročilo na dan 30. junij 2022, ki bo obračunski dan pripojitve. Določa tudi rok, do katerega bosta morala DUTB in SDH ministrstvu za finance poslati pogodbo za pripojitev ter ostale dokumente, da se vlada z njimi seznani.

Kot so pojasnili na finančnem ministrstvu, je vlada pri oblikovanju uredbe upoštevala priporočila računskega sodišča iz letošnjega januarja. To ji je priporočilo, naj ne glede na način prenehanja DUTB poskrbi za vzpostavitev učinkovitega upravljanja z njenim preostalim premoženjem, ter da procese prehoda natančno, celovito in pisno določi še pred samim začetkom integracije.

Ureditev prenosa premoženja ter pravic in obveznosti DUTB na SDH z vidika konsolidiranih letnih poročil, insolvenčnih postopkov, omejevanja konkurence in prevzemov določa tudi novela zakona o SDH, ki jo je DZ sprejel v torek.

Kaj bo s stanovanji v lasti DUTB?

V zadnjih tednih pa je predvsem nevladnike razburila odločitev, da bodo z DUTB na SDH prenesene tudi nepremičnine in zemljišča za gradnjo stanovanj. Te naj bi po prvotnem načrtu, ki je bil na zahtevo Levice zapisan tudi v koalicijski pogodbi, bile prenesene na stanovanjski sklad, ki bi z njimi pomagal reševati stanovanjsko problematiko.

Glede nepremičnin je po seji vlade minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ponovno zatrdil, da bodo te namenjene reševanju stanovanjskega vprašanja. “V treh tednih bodo ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za finance ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pripravila tudi zasnovo za realizacijo pospešene izgradnje neprofitnih stanovanjskih enot,” je napovedal minister za delo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!