Boštjančič: Zaradi nižjega DDV bodo zneski na položnicah nižji

Slovenija 28. Jul 202214:24 > 15:44 5 komentarjev

Vlada je danes sprejela odločitev o znižanju DDV za energente za vse uporabnike, s čimer bodo padle cene energije na položnicah, je povedal Boštjančič. Vlada tako nadaljuje ukrepe za naslavljanje draginje, napoveduje pa še regulacijo cen kurilnega olja in daljinske toplote.

Vlada je danes sprejela odločitev o znižanju DDV za štiri energente za vse uporabnike, s čimer bodo padle cene energije na položnicah, je po seji vlade povedal minister za finance Klemen Boštjančič. Energenti, za katere se DDV znižuje iz 22 na 9,5 odstotka, so elektrika, zemeljski plin, daljinska toplota in lesna biomasa. “Ne delamo razlike, vse uporabnike obravnavamo enako,” je danes dejal Boštjančič. Ukrep bo veljal od 1. septembra letos do 31. maja prihodnje leto. S tem vlada nadaljuje ukrepe za naslavljanje draginje.

DDV za kurilno olje ni mogoče znižati

Za kurilno olje davka na dodano vrednost ni mogoče znižati, saj to preprečuje evropska direktiva. Enako velja za bencin in dizel, ki pa jima vlada zaradi draginje regulira ceno. To naj bi v prihodnosti storila tudi za kurilno olje, pa tudi za daljinsko ogrevanje, je napovedal Boštjančič.

Vlada je že sprejela odločitev, da bodo od 1. septembra regulirane tudi cene elektrike in zemeljskega plina. Ne more pa regulirati cen lesne biomase, je še dejal Boštjančič. “Nadejamo se, da se pri tem energentu znižanje DDV ne bo prelilo v višje marže trgovcev,” je dodal.

Z znižanjem DDV bo v državni proračun prišlo približno 130 milijonov evrov manj. Skupno pa bodo posamezni uporabniki zaradi znižanja DDV v tem obdobju plačali od nekaj sto evrov do precej več kot 1000 evrov, je napovedal finančni minister.

Boštjančič je tudi potrdil, da bo vlada ob proračunih za prihodnji dve leti “zelo verjetno” pripravila rebalans proračuna za letošnje leto “Nobena skrivnost ni, da bosta tako prihodkovna kot odhodkovna stran dejansko precej drugačni kot v veljavnih proračunih,” je dejal.

Obravnavo proračunskih dokumentov so začeli prejšnji teden, ministrstva pa morajo do 20. avgusta pripraviti svoje finančne načrte, je še pojasnil.

Kdaj energetski vavčerji?

Že pred časom je vlada napovedala tudi ukrepe za pomoč socialno ogroženim prebivalcem v času draginje, denimo v obliki enkratnih dodatkov, s katerimi bi pokrili razliko med dohodki in pragom tveganja revščine. Takšen sklep so nekateri pričakovali že na seji vlade prejšnji teden, a ga za zdaj še ni sprejela.

Opozorila o težavah pri poslovanju zaradi visokih cen energentov že dlje časa prihajajo tudi iz gospodarstva. Golob odgovarja, da bodo podjetja prišla na vrsto, ko končajo z ukrepi za gospodinjstva, saj mora vlada najprej poskrbeti za najbolj ranljive, torej za gospodinjstva, male podjetnike in tiste, ki opravljajo javne storitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje