Voda v Postojni in Pivki spet pitna

Slovenija 29. Nov 202314:22 0 komentarjev
Foto: Kovod Postojna

Voda v občinah Postojna in Pivka je spet pitna. Zadnja analiza vzorcev, ki so bili odvzeti v ponedeljek, je pokazala, da v njej ni več parazitov. V podjetju Kovod Postojna, ki upravlja tamkajšnji vodovodni sistem, so pojasnili, da je šlo pri vdoru parazitov v vodovodni sistem za enkratni dogodek, ki pa ni posledica nedovoljenih človeških posegov. Pitne vode na območju Postojne in Pivke zato ni treba več prekuhavati, so še sporočili.

Kot smo poročali, je upravljalec vodovodnega sistema v občinah Postojna in Pivka sredi novembra odkril morebitno prisotnost parazitov v pitni vodi. Vzorec pitne vode je devet dni zatem testiral še Nacionalni inštitut za javno zdravje, dva dni zatem, 24. novembra, pa je analiza potrdila prisotnost parazitov v vodi.

Odjemalcem vode so zato sporočili, da voda ni pitna in jo je treba prekuhavati, upravljalec vodovodnega sistema Kovod pa je začel odkrivati vzrok vdora parazitov v pitno vodo. Da bi odstranili vse dejavniki tveganja, so ponovno pregledali vse kontrole delovanja naprav za pripravo pitne vode na vodarni Malni, pri kateri pa odstopanj niso ugotovili, so sporočili s Kovoda.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so 25. novembra izvedli servisno testiranje vseh modulov na vodarni Malni, pregledali pa so tudi zunanji del vodovodne trase od vodarne Malni prek raztežilnika Mačkovec do rezervoarja Sovič. Na zunanjih delih objektov niso opazili kakršnihkoli nelegalnih posegov.

Kot je za N1 pojasnila vodja službe za zdravstveni nadzor in analize pri podjetju Kovod Postojna Irena Sušelj Šajn, je mogoče sklepati, da je šlo za enkraten dogodek vdora vode v rezervoar.

Analiza štirih vzorcev vode, ki so bili odvzeti v ponedeljek, izvedli pa sta jo enoti Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz Kopra ter Novega mesta, je pokazala, da so odvzeti vzorci skladni z uredbo o pitni vodi. To pomeni, da parazita Giardia lambia in Cryptosporidium spp nista več prisotna v tamkajšnjem vodovodnem omrežju.

“Iz vsega tega lahko sklepamo, da je šlo za enkraten dogodek vdora nečistoče v javni vodovodni sistem rezervoar Sovič, saj so bili vsi ostali vzorci pitne vode odvzeti po pripravi pitne vode na vodarni Malni v novembru in tudi nasploh v vseh preteklih mesecih skladni z uredbo o pitni vodi,” so sporočili s podjetja Kovod Postojna.

Vode v občinah Postojna in Pivka tako več ni treba prekuhavati, uporabnikom pa priporočajo, da pred uporabo pitne vode izperejo hišno vodovodno omrežje. Čas izpiranja naj znaša 15 minut, po možnosti naj se izpira v sunkih z močnim tokom, so zapisali na svoji spletni strani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!