Vodenje EPK GO! 2025 naj bi po odstopu Božiča prevzela Mija Lorbek

Slovenija 12. Dec 202314:34 0 komentarjev
Nova Gorica
Foto: PROFIMEDIA

O odstopu direktorja javnega zavoda GO! 2025 Gorazda Božiča se je na ponedeljkovi seji seznanil svet zavoda, v petek pa se bo še novogoriški mestni svet. Temu bo novogoriški župan Samo Turel za novo v. d. direktorice zavoda predlagal dosedanjo vodjo županovega kabineta Mijo Lorbek.

Razpis za novega direktorja zavoda GO! 2025 naj bi objavili v kratkem, saj je do otvoritvene slovesnosti v Evropski prestolnici kulture ostalo le še 14 mesecev, je še napovedal novogoriški župan Samo Turel.

“Da me je odstop Gorazda Božiča presenetil, težko rečem. Veste, da sem po seji mestnega sveta v oktobru, ko je bil izglasovan tak sklep kot je bil, sam rekel, da se zaenkrat iz javnih razprav o tem umikamo in da bova skušala skupaj z direktorjem najti rešitev. Pogovori so ves ta čas potekali, izid pa je takšen, kot je bil sporočen danes, torej direktor je sam odstopil z mesta direktorja javnega zavoda GO! 2025,” je v današnji izjavi dejal novogoriški župan.

Mija Lorbek je Turela prepričala predvsem s svojim dosedanjim delom, strokovnim znanjem in izkušnjami na tovrstnih projektih, je povedal. Prav tako je že sedaj koordinirala sodelovanje novogoriške občine z javnim zavodom, tako da je dobro seznanjena z vsemi projekti in delom javnega zavoda. O njenem imenovanju bo sicer odločal mestni svet na petkovi izredni seji, vendar za njeno izvolitev ne bi smelo biti težav.

Predsednik sveta javnega zavoda Marjan Zahar je povedal, da je svet zavoda direktorjevo izjavo prejel prejšnji teden, potrdili so jo soglasno na ponedeljkovi popoldanski seji. Svoje delo bo Božič opravljal do 15. decembra ter ga nato do konca leta predal svojemu nasledniku oz. naslednici.

Gorazd Božič je v današnji izjavi povedal, da so glavni razlogi za njegovo odločitev “nepremostljive razlike v vrednotah, viziji in načinu izpeljave in vodenja projekta EPK 2025 med mano in županom, zaradi katerih je moje delo v zadnje pol leta potekalo pod še večjimi pritiski, kot jih vodenje največjega kulturnega projekta v Sloveniji že samo po sebi prinaša”.

Zaradi neuspešnega črpanja predvidenih sredstev za izvedbo programa EPK v Novi Gorici leta 2025 so novogoriški svetniki sredi oktobra direktorju javnega zavoda GO! 2025 Božiču izrekli nezaupnico. Župan Samo Turel je sicer napovedal njegovo razrešitev, nato pa se je vendarle odločil, da se bosta o vsem skupaj pogovorila in šele potem podala odločitev o usodi direktorja.

Božič je javni zavod od junija lani vodil kot vršilec dolžnosti, septembra pa so ga mestni svetniki imenovali za polni mandat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!