Voditeljem na Bledu zavrteli odmeven filmček Mitje Okorna

Kultura 01. Sep 202111:19 > 27. Sep 2021 12:41

Pred panelom voditeljev na Strateškem forumu Bled so zbranim zavrteli filmsko upodobitev Zdravljice v režiji Mitje Okorna.

Na Bledu poteka strateški forum, ki se ga ob slovenskem političnem vrhu udeležujejo številni premierji, ministri in drugi pomembni gostje.

Pred panelom voditeljev, na katerem med drugim poleg premierja Janeza Janše sodelujejo predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter premierji Češke, Slovaške, Madžarske, Hrvaške in Grčije – Andrej Babiš, Eduard Heger, Viktor Orban, Andrej Plenković in Kiriakos Micotakis, so zbranim v dvorani zavrteli filmsko upodobitev Zdravljice, ki jo je režiral Mitja Okorn. Tokrat so Zdravljico v filmu zapeli v angleščini.

Gre za skoraj osemminutni promocijski film predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki so ga premierno predvajali 25. junija, ob 30-letnici slovenske državnosti in obeležitvi prevzema predsedovanja.

Takrat so Okornova filmska upodobitev Zdravljice in zgodovinski posnetki, ki jih je uporabil, v javnosti naleteli na različne odzive.

Mitja Okorn je uspešen režiser, ki deluje predvsem na Poljskem, kjer je režiral uspešna filma Pisma sv. Nikolaju in Planet samskih. Leta 2017 je posnel tudi hollywoodski prvenec Leto življenja. Glasbeno izvedbo Zdravljice v Okornovi upodobitvi je priredil poljski skladatelj Lukasz Targosz.