Jamarska nesreča na območju Gotenice: “Reševanje bo potekalo vso noč”

Slovenija 21. Feb 202421:12 > 23:09 1 komentar
jamar jzs
Slika je simbolična (Foto: Jamarska zveza Slovenije)

V sredo popoldne se je v jami v okolici Jelen brda poškodoval jamar. Prve reševalne ekipe so se že spustile v jamo, na poti k ponesrečencu je tudi zdravnik, je za N1 potrdil vodja intervencije Damijan Šinigoj. Kot je povedal ob 23. uri, bodo v roku dveh ur vzpostavili povezavo s poškodovanim, takrat pa bodo reševalci na površju dobili prve konkretnejše informacije o ponesrečencu, ki bodo določilo tudi potek reševanja. Reševanje bo skoraj zagotovo potekalo do jutra.

Skupina jamarjev se je v sredo popoldne odpravila v jamo v okolici Jelen brda na območju Gotenice. Pri tem se je eden od njih poškodoval, je prvi poročal 24ur.com.

Do ponesrečenca se je zvečer najprej spustila oskrbovalna ekipa jamarjev, ki mu je uredila bivak ter prinesla grelne odeje, toplo hrano in vodo, je za N1 potrdil vodja intervencije Damijan Šinigoj. Jamar je na globini 150 metrov zdrsnil za okoli šest metrov, pri tem naj bi si poškodoval zapestje in rebra, zaradi česar težko diha. Skupina jamarjev, s katero se je odpravil v jamo, ga je na kraju oskrbela.

Po besedah vodje intervencije je v jamo odšel tudi zdravnik, ki bo poškodovanca pregledal in se odločil o nadaljnjih ukrepih. “Jamar je tako potolčen in v takih bolečinah, da ne bo mogel sam plezati,” je povedal Šinigoj. Vse od začetka intervencije v jami vzpostavljajo tudi jamarski telefon, ki bo omogočil lažji prenos informacij na površje. “Zvezo bomo najverjetneje vzpostavili čez približno dve uri,” je okoli 23. ure za N1 dejal Šinigoj. Takrat bodo reševalci na površju dobili prve konkretnejše informacije o ponesrečencu, to pa bo nato določilo tudi potek reševanja.

Je pa že sedaj jasno, da bo reševanje najverjetneje potekalo do jutra, kar je v zadnji izjavi za N1 omenil tudi vodja intervencije. Jama pri Jelen brdu ima namreč več ožin, ki jih bodo morali za prenos ponesrečenca najverjetneje razširiti, kar pa bo reševanje podaljšalo. Zaenkrat kaže na verjetno širjenje v vsaj dveh ožinah. Jama je sicer dolga 518 metrov in globoko 192 metrov.

O dogodku so bili na Policijski upravi (PU) Ljubljana obveščeni okoli 18. ure. Potrdili so, da življenje ponesrečenca ni ogroženo. “Aktivirane so pristojne službe za reševanje in poteka reševanje poškodovanca iz jame,” so zapisali s PU Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje