Vodstvo RTV Slovenija naj bi si pred razrešitvijo priskrbelo visoke odpravnine

Slovenija 12. Dec 202217:13 > 18:00 18 komentarjev
NK o noveli zakona RTV. Na fotografiji predsednik sindikata delavcev radiodifuzije Tom Zalaznik, generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough in predsednik Programskega sveta Peter Gregorčič.
Borut Živulovič/Bobo

Programski svetniki so na današnji seji obravnavali predlog finančnega načrta in programsko-produkcijskega načrta za prihodnje leto, obenem je na dnevnem redu bila tudi predčasna razrešitev generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Svetniki danes niso glasovali o ničemer od naštetega, seja je bila na koncu celo prekinjena zaradi odsotnosti. Še pred začetkom programskega sveta pa je zaposlene presenetil podpis aneksa h kolektivni pogodbi zavoda. Tega vodstvo RTV predstavlja kot korak k odpravi plačnih nesorazmerij, predstavniki zaposlenih, združeni v kolektiv RTV SMO, pa ga ocenjujejo povsem drugače. Poudarjajo, da je vodstvu "uspelo poskrbeti za svoje najožje sodelavce", saj da bo tistim, ki se jim prekine pogodba o zaposlitvi, po novem izplačan največ 20-kratnik osnovne plače. Novinarski sindikat k podpisu aneksa ni bil pozvan.

“Vodstvo RTV Slovenija je podpisalo Aneks 14 h Kolektivni pogodbi javnega zavoda z reprezentativnima sindikatoma, s katerim ureja plače najnižje uvrščenih poklicev na plačni lestvici RTV Slovenija in tako odpravlja dolgoletne krivice,” so v današnji izjavi za javnost zapisali pri RTV Slovenija.

Iz RTV Slovenija, ki ga vodi Andrej Grah Whatmough, navajajo tudi, da so aneks oblikovali po tem, ko so pregledali vse zasedene poklice v javnem zavodu in pri 136 zasedenih poklicih v produkciji in na umetniškem področju ugotovili, da so zaposleni podplačani oziroma uvrščeni v neprimerni razred. Kot so pojasnili, so pregled opravili s Sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije in Sindikatom kulturnih in umetniških ustvarjalcev, predsednika obeh sindikatov pa sta prispevala svoj podpis k aneksu.

Aneks 14 je bil v Uradnem listu objavljen minuli petek, odprava plačnih anomalij oziroma dvig plačnih razredov pa bo tako začel veljati z novim letom.

Zaposleni opozarjajo na sporen sedmi člen

Medtem ko se sporočilo vodstva RTV bere kot pozitivna novica, pa Kolektiv RTV SMO opozarja, da je direktorju zavoda “uspelo poskrbeti za svoje najožje sodelavce”. V kolektivu opozarjajo, da bo po novem vsem, ki se jim bodo prekinile pogodbe o zaposlitvi izplačan največ 20-kratnik osnovne plače, tistim, ki se bodo morali vrniti na prejšnja delovna mesta, pa bo pripadel 7-kratnik osnove.

deček s piščaljo, RTV
Foto: Borut Živulović /Bobo

V kolektivu izpostavljajo tudi, da je Grah Whatmough odsoten in da že dober teden dni ne podpisuje dokumentov in pogodb, vendarle pa mu je uspelo podpisati omenjeni aneks, še pred morebitno razrešitvijo. Danes je namreč potekala seja programskega sveta RTV Slovenija, kjer so svetniki obravnavali predloga finančnega in programsko-produkcijskega načrta za prihodnje leto, obenem pa je na dnevnem redu bila tudi pobuda za predčasno razrešitev generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Zahtevo za razrešitev je podpisalo 12 od skupno 29 programskih svetnikov, ki med drugim direktorju očitajo sporno kadrovanje. Po besedah svetnikov, ki se zavzemajo za razrešitev, se je javni zavod znašel v krizi vodenja, ob tem, ko se spoprijema z najdaljšo stavko v svoji zgodovini, hkrati pa vodstvo ne zna vzpostaviti socialnega dialoga.

Seja prekinjena zaradi odsotnosti

Generalnega direktorja pred programskim in nadzornim svetom ter Svetom delavcev, kot pooblaščenec nadomešča Uroš Urbanija, za druge naloge je direktor pooblastil strokovno direktorico za finance Anica Žgajnar.

Današnje glasovanje o razrešitvi generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha so prestavili. Ker ima generalni direktor ob postopku razreševanja po statutu RTVS pravico, da o očitkih za razrešitev poda svoje mnenje, programski svet ni prešel na to točko dnevnega reda. Programski svet je sprejel sklep, da se točka pobude za razrešitev generalnega direktorja umakne iz dnevnega reda, dokler se ne izteče rok, v katerem se lahko izjavi glede razlogov za njegovo razrešitev.

Programski svet pa bi moral odločati še o finančnem in programsko-produkcijskem načrtu, ki bi morala biti predhodno usklajena s svetom delavcev RTVS, vendar nista bila. Svetnik Brane Piano je zato predlagal, da naj se odločanje prestavi na sejo 21. decembra, a pobuda ni prejela podpore.

Predstavnica sveta delavcev RTVS Ksenija Horvat je opozorila, da se z Grahom Whatmoughom zaradi njegove bolezni niso sestali, “še prej pa je kazalo, da se z nami sploh noče resno pogovarjati o tem”.

Urbanija je na to odgovoril, da je pooblaščen zastopati generalnega direktorja in se je bil pripravljen sestati s svetom delavcev. Horvatova je odgovorila, da z njimi ni stopil v stik.

Po krajši prekinitvi je predsednik programskega sveta Peter Gregorčič ugotovil, da programski svet zaradi odsotnosti članov ni več sklepčen, zato je prekinil sejo.

So se člani sindikata strinjali s podpisom aneksa?

Na družbenem omrežju Facebook se je oglasila tudi novinarka nacionalke Eugenija Carl. Ta je delila sporočilo vodstva, ki obljublja prihodnje blagostanje v hiši, medtem pa se Carl sprašuje, ali sta sindikata, ki sta podpisala aneks res reprezentativna.

Svoj podpis sta k aneksu prispevala Tom Zalaznik, predsednik sindikata delavcev radiodifuzije in Peter Kosmač, predsednik sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV. Zalaznik je bil vidni nasprotnik zakona o RTV, Carl pa je oba označila za kolaboranta.

Po informacijah N1 pa k podpisu ni bil pozvan novinarski sindikat, kjer se sprašujejo, ali so bili člani omenjenih sindikatov sploh seznanjeni s podpisom aneksa, ali pa sta podpis samovoljno prispevala predsednika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje