Neuradno: Prve zdravstvene ekipe italijanske vojske v Slovenijo prihajajo jutri

Koronavirus 04. Dec 202110:21 > 10:33 0 komentarjev
Italija, vojaški zdravniki
PROFIMEDIA

Po informacijah N1 jutri slovenski bolnišnicam na pomoč v bitki s covidom-19 prihajajo prve zdravstvene ekipe italijanske vojske. Od dogovorjenih 30 ekip prihaja pet zdravnikov in deset medicinskih sester oziroma tehnikov. Priključili se bodo ekipam Slovenske vojske, ki že pomagajo na covid oddelkih v štirih slovenskih bolnišnicah. Kot za N1 pravi koordinator covid bolniških postelj Robert Carotta, se je stanje v bolnišnicah medtem nekoliko umirilo, je pa "vsaka pomoč dobrodošla, saj zagotavlja boljšo oskrbo covid bolnikov."

Jutri popoldan bo po informacijah N1 v Slovenijo prispelo pet zdravnikov in deset medicinskih sester oziroma tehnikov italijanske vojske, ki jih Italija Sloveniji pošilja na pomoč v bitki s covidom-19. Jutri naj bi jih v Kranju sprejela minister za obrambo Matej Tonin in minister za zdravje Janez Poklukar.

Priključili se bodo ekipam Slovenske vojske, ki že pomagajo na covid oddelkih v štirih bolnišnicah v Sloveniji, in sicer v UKC Ljubljana, v UKC Maribor, v Celju in v Novem mestu. Po informacijah N1 bodo italijanske zdravstvene ekipe nastanjene v Ljubljani, v bližini UKC Ljubljana.

Kot je novembra v Rimu po podpisu pogodbe za nakup vojaškega transportnega letala povedal Tonin, sta se z italijanskim ministrom za obrambo Lorenzom Guerinijem dogovorila, da bo Italija v boju s covidom-19 Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami oziroma tehniki italijanske vojske.

Kdaj v Slovenijo prispejo še preostale zdravstvene ekipe, za zdaj še ni znano, njihov prihod v Slovenijo naj bi bilo odvisen od potreb v slovenskih bolnišnicah.

Matej Tonin podpisal pogodbo za nakup letala

Ministrstvo za obrambo RS/TWITTER

Dogovor velja za letošnje leto

“Slovenija lahko pričakuje do 30 oseb, tako zdravnikov kot medicinskih sester, ki se bodo priključili ekipam SV v bolnišnicah. Z ministrstva za zdravje smo dobili konkretne podatke, na katerih področjih potrebujejo pomoč, v nadaljevanju pa bo SV z italijansko vojsko uredila vse tehnične in logistične zadeve,” je novembra pojasnil Tonin in dodal, da gre za zdravstvene ekipe, ki imajo izkušnje z delom na covid oddelkih.

In zakaj ravno Italija? “V tej fazi smo se najprej obrnili na naše sosede, žal pa imajo tudi bogate izkušnje v spopadanju s covid situacijo. Italijanski minister je rekel, da čutijo moralno dolžnost, da pomagajo Sloveniji, saj smo tudi mi, Nemci in Avstrijci takrat, ko je bilo njim najtežje, pomagali,” je še novembra pojasnil Tonin.

Ob tem je dejal tudi, da so se o pomoči pogovarjali predvsem za letošnje leto, torej leto 2021: “Nato pa se pričakuje, da se bo število okuženih in v bolnišnicah toliko zmanjšalo, da bo slovenski sistem zmogel sam. Vendar pa so nam sosedje pripravljeni pomagati v tem najhujšem vrhu.”

V Slovenijo bodo italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega sporazuma o sodelovanju med obema vojskama, Slovenija bo poskrbela za namestitev in prehrano italijanskih kolegov.

Carotta: Je mirneje, a vsaka pomoč je dobrodošla

“Vsaka pomoč je dobrodošla,” za N1 pravi Robert Carotta, koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje. Najhuje je bilo minulo sredo, pravi, zdaj pa se je stanje nekoliko umirilo. Trenutno je zasedenih 259 intenzivnih bolniških postelj (na voljo jih je 309), na navadnih covid oddelkih pa je zasedenih 739 postelj od skupno 1012, kolikor jih je na voljo.

Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

Kot še pravi Carotta, bodo ekipe italijanske vojske prispevale k temu, da bo oskrba slovenskih covid pacientov lahko boljša, prav tako bodo pomagale razbremeniti ekipe slovenskih zdravnikov in medicinskih sester, ki delajo na covid oddelkih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!