Volitve tik pred počitnicami: če boste v tujini, morate ukrepati danes

Slovenija 24. Mar 202208:25 > 09:30 0 komentarjev
plaža, glasovanje v tujini
PROFIMEDIA

Državnozborske volitve bodo tik pred prvomajskimi počitnicami, ko si mnogi v službi vzamejo dopust in izkoristijo še praznike, ki so dela prosti dnevi. Če boste takrat v tujini, lahko le še danes uredite vse potrebno, da boste lahko glasovali v tujini. Pojasnjujemo, kako.

Volitve v državni zbor bodo v nedeljo, 24. aprila. V sredo, 27. aprila, je dan upora proti okupatorju, ki je dela prost dan. Takrat se začnejo tudi šolske počitnice, ki trajajo do ponedeljka, 2. maja, ki je prav tako praznik in dela prost dan. Mnogi si zato v času prvomajskih praznikov vzamejo dopust. Če boste takrat na počitnicah v tujini, imate le še danes do polnoči čas, da uredite vse potrebno.

V tujini lahko glasujete na dva načina: ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije (DKP), če je tam vzpostavljeno volišče, ali po pošti iz tujine. V vsakem primeru morate o svoji nameri obvestiti Državno volilno komisijo najpozneje 30 dni pred dnevom glasovanja, torej najkasneje do 24. ure danes.

Vlogo oddate prek portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5625) in brez e-identitete (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5626).

Če ne morete glasovati na predstavništvu oz. ne veste, kam v tujini naj vam pošljejo gradivo

Če boste v tujini in ne morete glasovati na diplomatsko-konzularnem predstavništvu ali nimate naslova, na katerega bi vam DVK poslala volilno gradivo, lahko gradivo osebno prevzamete pred odhodom v tujino, in sicer na sedežu Državne volilne komisije (Slovenska cesta 54/IV, Ljubljana) ali na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote), kjer imate stalno prebivališče.

V tem primeru je treba na vlogo (povezava zgoraj v okvirčku) obvezno napisati državo glasovanja v tujini, v spodnjo vrstico, kjer je naslov, pa napišite: OSEBNI PREVZEM VG NA DVK oziroma na OVK (okrajna volilna komisija upravne enote). Na DVK še prosijo, da na vlogo napišete tudi telefonsko številko, da vas bodo lahko poklicali zaradi datuma prevzema volilnega gradiva.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!