Vreme na prvi šolski dan: nujna oprema ne bo le šolska torba

Slovenija 30. Avg 202212:11 0 komentarjev
Prvi šolski dan
Srdjan Zivulovic/Bobo

V četrtek je prvi šolski dan, poleg pripravljenih šolskih potrebščin pa bodo otroci potrebovali tudi dežnik.

Danes bo še sončno in toplo s temperaturami blizu 30 stopinj Celzija, vsaj po nižinah. Že zadnji avgustovski dan pa bo s sabo prinesel spremembe in padavine, ki se bodo pojavile čez dan, je za N1 dejal meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter.

Večjo količino padavin po trenutnih napovedih lahko pričakujemo že v noči na četrtek, izjema je Primorska, kjer bo bolj suho. Na prvi šolski dan bo vsaj dopoldne v večjem delu države še vedno deževalo. Ker se bodo padavine pomikale od zahoda proti vzhodu, bo bolj namočen vzhod države. Popoldne bodo padavine ponehale.

Ta sprememba vremena ne bo trajala dolgo, saj se bo že konec tedna znova otoplilo, spet bomo namerili temperature od 25 do 30 stopinj Celzija. Ponekod se bo živo srebro lahko povzpelo tudi nad 30 stopinj Celzija, kar so za začetek septembra nadpovprečne temperature. “V zraku bo precej vlage, soparno bo, torej bo ohladitev kratkotrajna,” je še dejal Šter.

Sicer je za konec avgusta oziroma začetek septembra zelo značilen “prelom vremena” in izraziti prodori hladnega zraka. Obenem se v tem času dnevi zelo hitro krajšajo, zato precej občutno zaznamo menjavo letnih časov.

Pogled v zadnjih nekaj letih kaže, da je večina prvih šolskih dni deževna. Čeprav je bil lani 1. september suh, saj so se padavine začele šele konec meseca, je bil leta 2020 prvi šolski dan deževen, prav tako leta 2018, 2017 in 2016.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!