Slovenijo prešel močan nevihtni sistem, ponekod je zmanjkalo elektrike

Slovenija 12. Jul 202301:00 > 06:33
radarska slika padavin
Arso

Zjutraj je marsikoga presenetilo močno grmenje, veter in dež. Zgodaj zjutraj so skoraj celotno Slovenijo zajele padavine, ki pa so ob 9. uri že skoraj povsod ponehale. Močan veter je v več krajih po Sloveniji povzročil težave.

Agencija za okolje in prostor (Arso) je zgodaj zjutraj posodobila napoved za začetek srede.

Na spletni strani so tudi objavili opozorilo, da se lahko ponoči in zjutraj pojavljajo krajevna neurja.

Zjutraj je tako marsikoga prebudilo glasno grmenje in bliskanje, ponekod je tudi močneje deževalo, marsikje pa se je pojavljal tudi močan veter. Udare strel v Ljubljani so zaznale tudi merilne naprave ljubljanske potresne opazovalnice.

Sistem neviht je malo pred 9. uro že zapustil Slovenijo. Nevihtni sistem se je razvil med Francijo in Švico ter nato pot do Slovenije nadaljeval preko severne Italije, je poročalo Neurje.si. Nevihte je spremljal močan veter, s sunki tudi preko 100 kilometrov na uro. Dodali so še, da je prihod takšnih neviht težko napovedati, saj vpliva več faktorjev.

Močan veter podiral drevesa

Močan veter je v več krajih po Sloveniji podiral drevesa, ponekod pa je bila zaradi tega prekinjena električna energija. Več dreves je bilo potrdil v Ožbaltu.

Brez elektrike so v občinah Cerknica in Loška dolina ter v naselju Loke.

V Pivki je močan veter podrl več dreves, ki so ovirala promet na cesti proti Slovenski vasi in preko Vremščice.

V naselju Trnje ja podrlo električne vodnike, na cesti pri Bujah pa je bilo kamenje po cestišču, v naselju Drskovče pa je bila odkrita streha na gospodarskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Košana, Pivka, Zagorje in delavci Cestnega podjetja Koper.

Več dreves je bilo podrtih tudi v občini Novo mesto, kjer je prav tako motena oskrba z električno energijo. Brez elektrike so bili tudi na območju Dolenjskih Toplic in Straže.

V Postojni je meteorna voda poplavila stanovanja v večstanovanjskem objektu, kjer so potekala dela na strehi. Gasilci so streho prekrili s folijo in iz stanovanj izčrpali vodo.

Krajevne nevihte bodo sicer dopoldan ponehale. Čez dan bo povečini sončno, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 stopinj Celzija.

Sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev.

Četrtek v znamenju ploh in neviht

Ponoči bodo predvsem na severu spet krajevne nevihte, drugod bo še deloma jasno.

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Plohe in nevihte se bodo od severa postopno razširile nad vso Slovenijo. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne od 23 do 28, na jugovzhodu ter na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

V petek bo na Primorskem precej jasno s šibko burjo, drugod bo delno jasno z nekaj kopaste oblačnosti. V soboto bo sončno in vroče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.