Izkoristite lepo vreme, sprememba na slabše prihaja že ta konec tedna

Slovenija 23. Feb 202211:25 0 komentarjev
Sneg
PROFIMEDIA

V noči s petka na soboto se bo meja sneženja ponekod približala nižinam. "Po zadnjih napovedih je najbolj verjetno, da se bo spustila do 400 ali 500 metrov nadmorske višine," je za N1 dejala dežurna meteorologinja na agenciji za okolje Veronika Hladnik Zakotnik, ki pa poudarja, da govorimo o možnosti sneženja, ne o gotovi snežni odeji. Temperature ozračja so za ta čas namreč nadpovprečno visoke.

Čeprav prebivalci Slovenije v večjem delu države uživajo ob dodatnih žarkih sonca, nas konec tedna čaka pooblačitev, ponekod tudi sneg. “Padavine se bodo začele pojavljati v petek čez dan, zvečer se bodo okrepile in razširile na vso državo. Slabeti bodo začele že sredi noči na soboto,” je za N1 pojasnila dežurna meteorologinja na agenciji za okolje Veronika Hladnik Zakotnik. Pravi, da sicer še ni gotovo, na kateri nadmorski višini se bo meja sneženja vzpostavila, saj bo to odvisno od količine zapadlih padavin.

“Najprej bo meja sneženja med 1.000 in 1.300 metri nadmorske višine, zvečer pa se bo z intenziteto sneženja tudi spuščala. Po zadnjih napovedih je najbolj verjetno, da se bo meja sneženja spustila do 400 ali 500 metrov nadmorske višine. Morda tudi nekoliko nižje, vendar je to zelo odvisno od same intenzitete sneženja,” je pojasnila Hladnik Zakotnik. Bo pa zapadlo precej malo snega. “Celoten padavinski dogodek bo zaobjel od 5 do 10 litrov padavin na kvadratni meter, kar pomeni, da bo tudi v višjih legah – nad 800 metri nadmorske višine ali še višje – zapadlo maksimalno od 5 do 10 centimetrov snega,” je pojasnila.

Po trenutnih napovedih bo sneženje vsaj na severu do polnoči že ponehalo, padavine pa se bodo nadaljevale na jugu in jugovzhodu države. “Meja sneženja bo verjetno najnižja na jugovzhodu, denimo na Kočevskem. Črnomelj in Dolenjska sta že tako nizkih leg, da bodo tamkajšnji prebivalci verjetno v dežju,” je dodala Hladnik Zakotnik, ki poudarja, da govorimo o možnosti sneženja v nižinah, ne toliko o gotovi snežni odeji.

Temperature za ta čas nadpovprečno visoke

Meteorologinja Hladnik Kotnik je prav tako potrdila, da so temperature ozračja za ta čas nadpovprečno visoke. Medtem ko je bila povprečna temperatura v prestolnici med letoma 1981 in 2010 v tem odbodju leta 1,5 stopinje Celzija, je bila v zadnjih tridesetih dneh 4,2 stopinje Celzija. V Murski Soboti so med letoma 1981 in 2010 v tem obdobju v povprečju izmerili 0,3 stopinje Celzija, v zadnjih tridesetih dneh pa 3 stopinje Celzija. Na Kredarici je bila povprečna temperatura tega obdobja med letoma 1981 in 2010 minus 7,7 stopinje Celzija, v zadnjih tridesetih dneh pa minus 5,6 stopinje Celzija.

Snežna odeja je trenutno sicer najvišja na Zelenici, kjer so v sredo zjutraj izmerili 137 centimetrov snega, nekaj manj snega je na Voglu, in sicer 120 centimetrov, sledi Vršič s 87 centimetri snega. Na Rudnem polju je 79 centimetrov snega, na Krvavcu 68 centimetrov, centimeter manj snega je na Pavličevem sedlu, medtem ko ga je na Predelu 54 centimetrov.

Višina snežne odeje
ARSO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!