Vremenski preobrat: občutna ohladitev in dež

Slovenija 28. Mar 202211:59 > 12:11 0 komentarjev
dežnik
Foto: PROFIMEDIA

Toplo in suho vreme nas spremlja tudi na začetku tega tedna, vendar se bo že v torek ponekod zmerno pooblačilo. Dež, ki v Sloveniji ni padal že vsaj en mesec, lahko pričakujemo v sredo.

Po dolgem suhem obdobju k nam prihaja težko pričakovani dež. Kot je za N1 pojasnil dežurni meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso), bo količina padavin največja v sredo in bo zadostovala, da požarne ogroženosti ne bo več. Na severovzhodu države bo po napovedih skupaj zapadlo približno 15 milimetrov dežja, drugod po državi pa od 20 do 40 milimetrov.

Čez teden se bodo temperature spuščale. Ob koncu tedna se bodo čez dan povzpele le do 5 stopinj Celzija. Od nedelje se bo verjetnost za padavine zmanjšala, najverjetneje bo tudi nekaj sonca. Za začetek aprila bo sveže.

Dolgotrajno pomanjkanje padavin in toplo vreme sta v naravi povzročila zelo sušne razmere, ki so vplivale tudi na podzemne vodne vire.

Med 17. in 23. marcem so na Arsu zmerno sušo podzemnih voda zaznali v vodonosnikih bovške, dolenjske, koroške, kočevske, ljubljanske, notranjske, podravske, spodnjeposavske in zgornjesavske regije ter na Obali. Izrazita suša je prisotna na Gorenjskem, Goriškem in Savinjskem.

Pomanjkanje dežja se pozna tudi na površju. Večina rek ima precej manjšo vodnatost, kot je značilna za ta letni čas. Tudi pretoki rek so majhni. Po podatkih Arsa nizkovodne razmere trenutno beležijo pri kar 74 odstotkih vodomernih postaj. Na četrtini vseh vodomernih postaj je stanje zelo nizkovodno. Padavine naj bi sredi tega tedna vodnatost rek v večjem delu države povečale.

Podatke o sušnosti in stanju vodotokov lahko preverite na spletni strani Sušomer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!