Vrtovec: Vlada zdravstvo rešuje tam, kjer v bistvu ni težav

Slovenija 05. Jun 202314:19 4 komentarji
Poslanec NSi Jernej Vrtovec
N1

V NSi so zahtevali nujno sejo komisije DZ za nadzor javnih financ na temo finančne vzdržnosti zdravstvenega sistema po predvidenem prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek. Kot je poudaril poslanec NSi Jernej Vrtovec, želijo, da jim vlada predstavi s tem povezane finančne izračune.

V NSi so razočarani nad delom vlade, ki da na področju zdravstva veliko obljublja in premalo naredi, je danes na novinarski konferenci dejal poslanec NSi in predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec.

Po ocenah NSi ključne težave zdravstvenega sistema izhajajo iz “velikega konglomerata, ki se imenuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), v katerega se stekajo milijarde evrov, ne da bi bil ta denar pametno porabljen in bi imeli ustrezen nadzor nad porabo tega denarja”. Vlada pa je, namesto, da bi začela težave zdravstva reševati tu, začela “tam, kjer v bistvu ni težav, to je bilo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju”.

“Torej, vlada se je po našem trdnem prepričanju lotila sprememb zdravstvenega sistema na napačni strani, kar vodi v ekspresno razgradnjo javnega zdravstva in v celoti nenadzorovano, lahko trdimo, tudi divjo in škodljivo privatizacijo,” je dejal Vrtovec.

Vlada je po njihovi oceni torej ubrala napačno pot in se odločila za krepitev monopola. “Torej krepimo nekaj, kar dejansko ne deluje, dajemo denar v tisto košaro, dodaten denar, iz katere ne vemo, kako je ta denar naprej potem porabljen,” je bil kritičen. Dodal je, da so resno zaskrbljeni, da bo proračun na takšen način “dobesedno postal samopostrežna blagajna za minus ZZZS”.

Zato zahtevajo sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ, na kateri želijo, da jim vlada predstavi vse finančne izračune za uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka. Med drugim jih zanima, kakšen primanjkljaj bo v naslednjih letih moral kriti proračun in kako bo vlada to luknjo pokrila.

Obenem se sprašuje, zakaj bo dodaten prispevek za obvezno zavarovanje isti, kot je bil doslej za dopolnilno, če so bili razlog za preoblikovanje dobički zavarovalnic. In kako so lahko zavarovalnice s tem prispevkom delale dobičke, vlada pa predvideva, da bo po prenosu v obvezno zavarovanje nastala izguba. “Ali kdo sploh ve, kaj govori in dela,” se je vprašal.

Znova je bil kritičen bil tudi do potez vlade glede skrajševanja čakalnih vrst, saj da “vlada ni predlagala nobenih resnih ukrepov”, zato so v NSi pripravili spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki da rešuje ta ključni problem, je ponovil.

Po predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so ga v parlamentarni postopek vložili v Svobodi, bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku, in sicer v višini 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno. Zavezanci za plačilo prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja. Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice.

Predlog zakona je nastal kot reakcija na dvig premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je napovedala ena od zasebnih zavarovalnic. Je pa vlada že napovedala, da bo treba v doglednem času najti rešitve za dolgoročno vzdržnost zdravstvenega sistema.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje