Namesto dopolnilnega zavarovanja nov prispevek. Koliko in komu ga bomo plačevali

Slovenija 12. Apr 202310:34 25 komentarjev
Zdravstvo
Žiga Živulovič jr./Bobo

Razkrivamo podrobnosti zakona, s katerim namerava Gibanje Svoboda ob podpori koalicijskih strank ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Predlagajo nov prispevek: koliko bi znašal in komu bi ga po novem plačevali?

Kot smo razkrili na N1, je poslanska skupina Svoboda vložila predlog sprememb krovnega zdravstvenega zakona, s katerimi želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Predlog je zelo podoben tistemu, ki ga je hotela skozi parlament leta 2020 spraviti takratna največja koalicijska stranka Lista Marjana Šarca.

35 evrov in vsakoletno usklajevanje

Če bo predlog sprejet, komercialnim zavarovalnicam ne bi več plačevali premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Namesto tega bi zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) plačevali tako imenovani obvezni zdravstveni prispevek. V predlogu LMŠ se je ta imenoval “obvezni pavšalni prispevek”.

Tudi po predlogu Svobode bi bil nov obvezni prispevek pavšalni. Znašal bi 35 evrov na mesec.

Obvezni zdravstveni prispevek bi se po predlogu enkrat letno uskladil z rastjo povprečne bruto plače v državi v preteklem letu po podatkih statističnega urada. Višino uskladitve bi določil minister za zdravje najkasneje februarja vsako leto, nov znesek pa bi veljal od marca.

Zdaj komercialnim zavarovalnicam za dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačujemo okoli 35 evrov na mesec. Prejšnji teden je zavarovalnica Generali sporočila, da bo premijo z majem dvignila na 44,89 evra mesečno ali za približno 30 odstotkov. Glede na dosedanje izkušnje je pričakovati, da bosta ostali dve ponudnici dopolnilnega zavarovanja, Vzajemna in Triglav zdravje, kmalu sledili z zelo podobno podražitvijo.

Svoboda pojasnjuje, da je sprememba, ki jo predlaga, potrebna, ker vse tri zasebne zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, za svoje obratovanje skupaj porabijo okrog 50 milijonov evrov letno. Zavod za zdravstveno zavarovanje pa ima podobno visoke obratovalne stroške, čeprav upravlja šestkrat večji obseg denarja, in to veliko bolj aktivno kot komercialne zavarovalnice.

Kaj se je zgodilo Šarčevi koaliciji?

V obrazložitvi predloga sprememb Svoboda pojasnjuje, da bi prenesla dopolnilno zavarovanje v obvezno, s čimer bi se spremenil le prejemnik teh sredstev, ki bi bil po novem ZZZS. S tem bi bilo financiranje zdravstvenih storitev 100-odstotno krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in ne bi bila več potrebna delitev financiranja posameznih pravic na del, ki je krit iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, in na del, za katerega je potrebno doplačilo.

V času vlade Marjana Šarca si je za tak predlog prizadevala predvsem njegova takratna stranka. Niti takratni minister za zdravje Aleš Šabeder ga ni močno podpiral, čeprav naj bi sodeloval pri njegovem pisanju. Dejal je, da si želi celovite rešitve, kar pa ta predlog zagotovo ni.

Šabeder je takrat zahteval, da mora rešitev vsebovati varovalko, da zavodu za zdravstveno zavarovanje morebitne primanjkljaje pokrije državni proračun.

Če bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinilo z novim prispevkom, ki bi ga pobiral ZZZS, bi bilo namreč zdravstvo še bolj izpostavljeno ob gospodarskih krizah, ko se znižajo zaposlenost in plače ter s tem plačani prispevki.

Zdaj je torej dopolnilno zdravstveno zavarovanje nekakšna varovalka za javne finance, saj se plačuje iz neto plače v isti višini, ne glede na to, ali se je posamezniku plača znižala.

Varovalki, ki jo je zahteval Šabeder, pa je v Šarčevi vladi nasprotoval takratni minister za finance Andrej Bertoncelj. Zaradi njegovih pomislekov so bili do zakona zadržani koalicijski partnerji, Šarec pa jih je zavrnil z argumentom, da je najpomembnejše mnenje ministra za zdravje.

Še preden je Bertoncelj javnosti sporočil, da odstopa, pa je svoj odstop na novinarski konferenci napovedal Šarec. Ob tem je pozval k čimprejšnjim predčasnim volitvam, ki pa jih ni bilo, saj je uspelo predsedniku SDS Janezu Janši sestaviti novo koalicijo. 

Začudenje v koaliciji

Konkretne rešitve bodo na dopoldanski novinarski konferenci predstavili visoki predstavniki Gibanja Svoboda s premierjem Robertom Golobom na čelu. Sodelovala bosta tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in minister za finance Klemen Boštjančič. Še sinoči je bilo po informacijah N1 sicer v načrtu, da bodo predlog ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na novinarski konferenci skupaj predstavili predstavniki vseh treh koalicijskih strank. Po začudenju koalicijskih partnerjev, da so njihovi predstavniki z vabila na novinarsko konferenco nato izpadli, je Gibanje Svoboda poslalo dopolnjeno vabilo. V njem so napisali, da bosta na novinarski konferenci sodelovala tudi podpredsednica SD Meira Hot in koordinator Levice Luka Mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje