Vse bolj občutimo podražitve, vse slabše so finance gospodinjstev

Slovenija 22. Nov 202212:25 1 komentar
Trgovina
BOBO

Statistični urad je objavil podatke o zaupanju potrošnikov in gibanju cen. Na letni ravni se je zmanjšalo tako pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu kot tudi trenutno finančno stanje v gospodinjstvu, pričakovanje glede večjih nakupov in gospodarskih razmer v državi. "Kaže, da čedalje več potrošnikov občuti podražitve," so navedli.

Kazalnik zaupanja potrošnikov se je novembra na mesečni ravni drugi mesec zapored izboljšal, tokrat za eno odstotno točko, v medletni primerjavi pa je upadel za deset odstotnih točk. Medtem je kazalnik gibanja cen v zadnjih 12 mesecih dosegel najvišjo vrednost doslej, kar kaže, da vse več potrošnikov občuti podražitve, je objavil statistični urad.

K mesečnemu dvigu vrednosti kazalnika zaupanja so novembra glede na oktober prispevala predvsem bolj optimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi (za tri odstotne točke) in večjih nakupov (za eno odstotno točko) ter mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu (prav tako za eno odstotno točko). Bolj pesimistična so bila le pričakovanja o finančnem stanju v gospodinjstvu (upad za eno odstotno točko).

V primerjavi z lanskim novembrom se je medtem vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov znižala za deset odstotnih točk. Prav tako je bila nižja od povprečja prejšnjega leta, in sicer za 15 odstotnih točk.

Na letni ravni so se poslabšale vse štiri komponente tega kazalnika: pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 15 odstotnih točk, trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 13 odstotnih točk, pričakovanje glede večjih nakupov za devet odstotnih točk in pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za štiri odstotne točke.

Statistiki so izpostavili še kazalnik gibanja cen v zadnjih 12 mesecih, ki je dosegel najvišjo vrednost, odkar ga spremljajo. “Kaže, da čedalje več potrošnikov občuti podražitve,” so navedli. “Po drugi strani pa se zadnje pol leta postopno znižuje vrednost kazalnika gibanje cen v prihodnjih 12 mesecih. To pomeni, da se število potrošnikov, ki pričakujejo višjo stopnjo inflacije, zmanjšuje,” so sklenili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje