Vse manj zanimanja za družinsko medicino: na 70 razpisanih mest le 22 prijav

Slovenija 16. Apr 202413:40 > 14:56 0 komentarjev
Zdravnik
Foto: PROFIMEDIA

Kljub pomanjkanju družinskih zdravnikov je očitno zanimanja med specializanti za to področje vse manj. Na aprilski razpis se je namreč na skupno 70 razpisanih mest družinske medicine prijavilo le 22 kandidatov.

Na aprilski razpis specializacij s področja medicine, ki se je iztekel prejšnji četrtek, se je na skupno 70 razpisanih mest družinske medicine prijavilo 22 kandidatov.

Na specializacijo iz urgentne medicine se je na skupno 30 razpisanih mest prijavilo pet kandidatov, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije.

Spomladanski razpis specializacij s področja medicine se je zaključil prejšnji četrtek, možnost prenosa prijav pa imajo mladi zdravniki do četrtka do polnoči. Končno stanje prijav bo znano 20. aprila. Rok za prijavo na odprti razpis za vsa mesta, ki so ostala nezasedena, je 9. junij.

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je dejala, da že daljši čas opažajo, da je zanimanje za družinsko medicino premajhno, da bi zadostili vsem potrebam. “Izračun pred leti za družinsko medicino je bil, da bi potrebovali 100 kandidatov vsako leto, da bi se ne samo ta kohorta obnavljala, ampak da bi imeli neko naraščanje števila družinskih zdravnikov, ki bi zadostilo vse potrebe,” je spomnila.

bojana Beović
Bojana Beović (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Dodala je, da ni velikega zanimanja tudi za intenzivno in interno medicino, hematologijo, revmatologijo, infekcijske bolezni. “Skratka, za vse v bistvu delovno intenzivne specializacije, ki so vezane predvsem na državne ustanove. Razmere za zdravnike v državnih ustanovah pa so vsak dan slabše in mladi zdravniki to vidijo in se raje odločajo za specializacije, kjer si lahko delo v bistvu organizirajo vsaj v določeni meri tudi sami,” je opozorila.

Na 315 razpisanih specializacij je prispelo 189 vlog. Prostih pa je še 151 mest za specializacije. Na zbornici sicer opozarjajo, da stanje še ni dokončno, saj imajo kandidati do četrtka še možnost prenosa vloge. Lani so sicer na 267 razpisanih specializacij prispele 204 vloge, kar je nekaj več, saj so lahko svojo prijavo oddali do poznejšega datuma.

Na specializacijo iz družinske medicine se je za nacionalno raven prijavilo 14 kandidatov na 51 razpisanih mest, za specializacijo pri posameznih izvajalcih pa se je na 19 razpisanih mest prijavilo osem kandidatov. Na specializacijo iz urgentne medicine se je za območje celotne države prijavilo pet kandidatov na 29 razpisanih mest, eno mesto pri znanem izvajalcu je ostalo nezasedeno.

Razlika je v tem, da morajo glede na pravilnik o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravniki po opravljeni specializaciji pri znanem izvajalcu sprejeti njegovo ponudbo za prvo zaposlitev za enako časovno obdobje, kot je trajala specializacija, torej za štiri leta.

Pri opravljanju specializacije v okviru nacionalnega razpisa pa po pravilniku velja, da mora specialist za prvo zaposlitev sprejeti ponudbo izvajalca v mreži javne zdravstvene službe ali se v mreži zaposliti sam, torej ni omejen na delo v zdravstvenem domu, kjer je opravljal specializacijo.

Na specializacijo iz ginekologije in porodništva se je za območje celotne države prijavilo pet kandidatov na pet razpisanih mest, za posamezne izvajalce pa so se prijavili trije kandidati na pet razpisanih mest. Na specializacijo iz pediatrije se je za nacionalno raven prijavilo deset kandidatov na 15 razpisanih mest, za posamezne izvajalce sta se prijavila dva kandidata na osem razpisanih mest.

Za specializacije za doktorje dentalne medicine je na pet razpisanih mest prispelo 12 vlog.

Lani spomladi smo poročali o eksodusu iz ljubljanskega zdravstvenega doma, saj je v letih 2021 in 2022 odšlo 485 zaposlenih. Na N1 smo preverili, kakšno je stanje zdaj. Zdravnikov je znova manj, predvsem zaradi upokojitev, pa tudi odhodov h koncesionarjem. V ZD Ljubljana so imeli razpisana tri mesta za specializacijo iz družinske medicine, a se ni prijavil nihče. Več v članku: Ljubljanski zdravstveni dom: zdravnikov je spet manj, zaposlujejo jih iz tujine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!