Ljubljanski zdravstveni dom: zdravnikov je spet manj, zaposlujejo jih iz tujine

Slovenija 16. Apr 202409:00 1 komentar
Zdravniška stavka
Foto: Borut Živulović/BOBO

Potem ko je ljubljanski zdravstveni dom v preteklih letih ostal brez večjega števila zdravnikov, se je upadanje števila zaposlenih nekoliko umirilo. Zdravniki še vedno odhajajo, v pokoj in h koncesionarjem, nadomestiti pa jih skušajo tudi z zdravniki iz tujine.

Lani spomladi smo poročali o eksodusu iz ljubljanskega zdravstvenega doma, saj je v letih 2021 in 2022 odšlo 485 zaposlenih. Preverili smo, kakšno je stanje zdaj. Zdravnikov je znova manj, predvsem zaradi upokojitev, pa tudi odhodov h koncesionarjem.

Z novimi zaposlitvami v ljubljanskem zdravstvenem domu niso mogli nadomestiti vseh odhodov. Letna poročila ZD Ljubljana kažejo, da se je v letih 2021 in 2022 število zaposlenih znižalo za 57, s 1621 na 1564, nato pa v letu 2023 še za sedem. Na dan 31. 12. 2023 je bilo tako v ZD Ljubljana zaposlenih 1.557 delavcev. Zmanjšalo se je število pripravnikov in zaposlenih za določen čas, medtem ko se je število zaposlenih za nedoločen čas povečalo za 17. Največji upad zaposlenih sta imeli enoti ZD Moste in ZD Šiška, ostale enote so lani pridobile zaposlene.

Kakšno pa je število zdravnikov? Pediatrov je 25, kar je dva manj kot lani. Družinskih zdravnikov pa je 82, kar je sicer dva več kot lani, a 17 manj kot pred dvema letoma. “Odhodi so predvsem zaradi upokojitev, tudi zaposlitev pri koncesionarjih,” so pojasnili v zdravstvenem domu. Kmalu bo pogoje za pokoj izpolnilo še nekaj zdravnikov, toda kot pravijo v ZD, se nekateri odločijo, da bodo delali tudi po upokojitvi.

število zdravnikov
N1

Skupno se je število specialistov v ZD Ljubljana od konca leta 2022 do konca leta 2023 znižalo z 209 na 198, število zdravnikov pa s 125 na 124.

Manko poskušajo v Ljubljani nadomestiti tudi z zdravniki iz tujine. Lani so jih zaposlili šest, letos enega, še osem pa jih je v postopku pridobivanja poklicne kvalifikacije. Vsi tuji zdravniki so morali pred zaposlitvijo opraviti izpit iz slovenskega jezika. “Ves čas iščemo kader in pridobivamo vloge. Pogovori potekajo še vsaj s štirimi tujimi zdravniki,” so še poudarili v ZD.

Kot smo pisali, zdravstveni zavodi tekmujejo za kadre tudi tako, da jim ob zaposlitvi pri njih ponudijo stanovanje. Zdravnikom v Ljubljani ponujajo možnost najema stanovanja prek Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana, po neprofitni najemnini. Občina jim pomaga tudi s parkirišči.

Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič je bila ob pomanjkanju zdravnikov v glavnem mestu deležna očitkov, ker ji je svet zavoda odobril, ljubljanski mestni svet pa potrdil nagrado za delovno uspešnost. Izplačilo je nato ustavil takratni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Kot smo pokazali v analizi Direktorji v javnem zdravstvu: Kdo si zasluži izplačilo delovne uspešnosti, vodstvo ljubljanskega zdravstvenega doma v zadnjih treh letih ni bilo med najbolj nagrajenimi. Vodstvo ZD Celje je v tem času prejelo šestkrat tolikšno izplačilo delovne uspešnosti kot vodstvo ZD Ljubljana.

Na pomoč specializanti in dodatne medicinske sestre

Uredba, ki jo je vlada sprejela februarja in s katero naj bi po besedah ministrice Valentine Prevolnik Rupel zmanjšali število prebivalcev, ki ne morejo dobiti družinskega zdravnika, določa, da lahko svoje paciente opredelijo tudi specializanti družinske medicine v zadnjem, četrtem letniku.

“Letos je zaključila specializacijo družinske medicine zdravnica, ki je v zadnjem letu tudi opredeljevala in se zaposlila kot specialistka,” pojasnjujejo v ZD Ljubljana in dodajajo, da imajo še tri specializante v zadnjem letu specializacije, ki so trenutno na študijskem dopustu pred specialističnim izpitom in do zdaj niso opredeljevali pacientov. Preostali njihovi specializanti družinske medicine pa so v nižjih letnikih.

V uredbi je ministrstvo za zdravje predvidelo tudi dodatna sredstva, ki jih lahko prejme do 100 ambulant družinske medicine, ki se bodo odločile za dodatno opredeljevanje pacientov. Po tem novem sistemu bo v timu družinske medicine poleg zdravnika in srednje medicinske sestre še diplomirana medicinska sestra.  Ob zagotovitvi dodatne pomoči bodo morale izbrane ambulante opredeliti dodatne paciente. “V ZD Ljubljana podpiramo širitev ambulante, saj bi s tem razbremenili ambulante družinske medicine,” so sporočili. Rok za prijavo na poziv ministrstva za zdravje je 3. maj.

V ljubljanskem zdravstvenem domu so imeli letos razpisana tri mesta za specializacijo iz družinske medicine, a se ni prijavil nihče. Več o tem preberite v članku Vse manj zanimanja za družinsko medicino: na 70 razpisanih mest le 22 prijav.

ZD Ljubljana sicer z razpisi ves čas išče tudi dodatne medicinske sestre in drug kader. Iz letnega poročila je razvidno, da se je v zadnjem letu najbolj zmanjšalo število medicinskih tehnikov, in sicer s 402 na 365.

Tisti, ki svojega zdravnika nimajo, lahko zdravstveno oskrbo dobijo v ambulanti za neopredeljene. Prejšnji teden je v enoti ZD Ljubljana Center začela delovati še ena, že enajsta tovrstna ambulanta. “Prednostno se bodo opredeljevali pacienti, ki so imeli v tej enoti nazadnje izbranega osebnega zdravnika in imajo tukaj tudi svojo zdravstveno dokumentacijo,” so sporočili iz zdravstvenega doma. Opredeljevanje pacientov v ambulanti bo potekalo sprotno ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav. Doslej so v vseh ambulantah za neopredeljene opredelili nekaj več kot 7.800 pacientov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje