Eksodus zaposlenih: “Zdravstveni dom Ljubljana zapustilo skoraj 500 ljudi”

Slovenija 10. Mar 202318:09 6 komentarjev
ZD Ljubljana
Žiga Živulović jr./BOBO

Iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana je v letih 2021 in 2022 odšlo 485 zaposlenih, navajajo dokumenti, ki jih je na Facebooku objavila Piratska stranka.

Piratska stranka je na Facebooku objavila dokumente, ki jih je od Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana dobila po posredovanju informacijske pooblaščenke. Objavili so, koliko zaposlenih je v zadnjih letih dalo odpoved v ZD Ljubljana. V elektronskem sporočilu so nam v petek zvečer pojasnili, da so “dokumente dobili od svojega vira. Nismo mi pridobivali tega dokumenta, smo ga pa naknadno pridobili.”

V letih 2021 in 2022 je ZD Ljubljana zapustilo 485 zaposlenih. Po navedbah Piratske stranke gre za skoraj tretjino zaposlenih na zadnji dan leta 2020, ko je največji zdravstveni dom v državi zaposloval 1.600 ljudi.

Iz dokumentacije je po navedbah Piratske stranke razvidno, da številke o odhodih niso zanimale “ne sveta zavoda ZDL ne mestne občine Ljubljane, in to kljub temu, da oba organa odločata o vodstvu ZD kot tudi o nagradah za delovno uspešnost,” so zapisali v objavi. Dodajajo, da je množično odhajanje kadra iz ljubljanskega primarnega zdravstva sistemski problem, “ki ga ne bo moč reševati, vse dokler je na čelu ljubljanskega zdravstvenega doma vodstvo, ki je za razpadanje zdravstvenega sistema odgovorno”.

Letna poročila ZD Ljubljana sicer kažejo, da se je v letih 2021 in 2022 število zaposlenih znižalo za 57, iz 1621 na 1564. Kot piše v poročilu za leto 2021, je bilo 31. 12. 2021 zaposlenih 1.616 delavcev. V primerjavi s stanjem konec preteklega leta se je skupno število zaposlenih znižalo za 5 delavcev, kar je za 0,3 odstotka. Medtem poročilo za leto 2022 kaže, da je bilo 31. 12. 2022 zaposlenih 1.564 delavcev. V primerjavi s stanjem konec preteklega leta se je skupno število zaposlenih znižalo za 52 delavcev, kar je za 3,2 odstotka.

Očitki Piratske stranke se med drugim nanašajo na nedavno izplačilo nagrade direktorici Zdravstvenega doma Antoniji Poplas Susič. Nagrado so konec februarja potrdili v ljubljanskem mestnem svetu, tudi nekateri svetniki iz Gibanja Svobode. Zaradi tega pa bodo prejeli opomine, je po današnji seji izvršilnega odbora Svobode sporočil premier in predsednik stranke Robert Golob. Stranka namreč še naprej podpira stališče ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da k nagradi direktorice ZD Ljubljana ne poda soglasja.

Zdravstveni minister Bešič Loredan namreč ni zadovoljen z vodenjem ZD Ljubljana, ki ga je nedavno zapustilo več družinskih zdravnikov, a direktorico Poplas Susič vztrajno zagovarja ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pred časom ministra “prijazno opozoril, naj ZD Ljubljana in direktorico pustil pri miru.”

Sicer pa tudi vodstvo ZD priznava, da ima problem z odhodi družinskih zdravnikov, saj teh ne zmorejo nadomestiti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje