Z razdeljevanjem donirane hrane proti pomanjkanju: znani rezultati razpisa

Slovenija 01. Sep 202312:00 1 komentar
Hrana v embalaži
Fotografija je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v okviru letošnjega javnega razpisa za sofinanciranje nakupa tehnične opreme posrednikom pri razdeljevanju donirane hrane 12 upravičencem izplačalo 49.790 evrov. Kot so danes sporočili z ministrstva, bo denar izplačan do sredine septembra.

Po pojasnilih ministrstva je na javni razpis pravočasno prispelo 14 vlog, pri čemer jih je 12 izpolnjevalo vse predpisane pogoje. Na razpisu je bilo skupaj na voljo 50.000 evrov.

Prejemniki sredstev iz javnega razpisa so: Javni zavod ŠKTM Radlje ob Dravi, Škofijski Karitas Celje in Murska Sobota, Društvo upokojencev Velenje, Društvo za pomoč in samopomoč želva Eureka Žalec, Nadškofijska karitas Maribor, Združenje za promocijo prostovoljstva Slovenska Filantropija, Javni zavod SOCIO Celje, društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, humanitarno društvo Hrana za življenje, ter območna združenje Rdečega križa Slovenije v Novem mestu in Kopru.

Z razpisanimi sredstvi bo ministrstvo sofinancira nakup tehnične opreme in stroškov dostave te opreme posrednikom pri razdeljevanju donirane hrane, kot so denimo posode za shranjevanje hrane med transportom, skladiščenjem in razdeljevanjem hrane, hladilnih torb, gostinskih hladilnikov in zamrzovalnikov ter naprav s toplovodno kopeljo.

“Ne samo globalni pritiski in dogajanja na svetovnem trgu hrane v povezavi z večanjem števila prebivalstva in pomanjkanjem virov za pridelavo hrane, tudi podnebne spremembe in posledične naravna katastrofe v EU ter naši lokalni problemi nam narekujejo, da se moramo vsi aktivno vključiti v zmanjševanje količine presežne hrane,” je ob tem poudarila ministrica za kmetijstvo Irena Šinko.

Ob tem je dodala, ministrstvo s tem razpisom “spodbudno vpliva, podpira in vključuje človekoljubne organizacije za pomoč tudi posameznikom, družinam, kmetijam in ostalim, ki so utrpeli škodo po nedavnih poplavah”.

Možnost za spodbujanje doniranja hrane posrednikom opredeljuje zakon o kmetijstvu, posredniki pri razdeljevanju donirane hrane pa so humanitarne in invalidske organizacije organizacije ter javni zavodi s področja socialnih in varstvenih storitev, ki razdeljujejo donirano hrano upravičencem.

Boj proti pomanjkanju hrane

Po pojasnilih ministrstva se z doniranjem hrane podpira boj proti pomanjkanju hrane, hkrati pa je to lahko tudi učinkovit in fleksibilen vzvod za zmanjšanje količine presežkov hrane.

“Prerazdeljevanje presežkov hrane je vse pogostejši pojav, ki lahko popestri in dopolni vsakodnevno prehrano socialno ogroženim družinam. Presežna hrana se lahko prerazdeli, če je primerna za prehrano ljudi in izpolnjuje vse zahteve glede varnosti živil, kot so določene s pravili EU o varnosti živil, informacijah o živilih za potrošnike ter ustreznimi nacionalnimi pravili,” so še navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje