STA: Za direktorja TV Slovenija naj bi se prijavil tudi Uroš Urbanija

Slovenija 10. Jun 202214:15 > 16:26 2 komentarja
Uroš Urbanija
Uroš Kokol/N1

Na ponovljen razpis za direktorja Televizije Slovenija naj bi po neuradnih informacijah v roku, ki se je iztekel danes opoldne, prispele tri prijave. Na RTVS so sicer za STA pojasnili, da bodo podatke o številu in ustreznosti prijav poslali v ponedeljek. Prijavil se je Urban Laurenčič, po neuradnih informacijah pa tudi Uroš Urbanija.

Prijavo na razpis je za STA potrdil dolgoletni športni novinar, voditelj in komentator na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) Urban Laurenčič.

Urbanija prijave še ni potrdil

Po navedbah nekaterih iz javnega zavoda so danes v vložišču opazili nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo. Informacija, da je oddal prijavo, je zakrožila tudi po družbenih omrežjih. Urbanija se na vprašanje STA, ali se je prijavil na razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS), še ni odzval. Urbanijo smo skušali priklicati tudi na N1, a njegovega odziva za zdaj še nismo dobili.

Urbanija je bil v preteklosti zaposlen na MMC RTVS, STA in Planet TV. Zadnji dve leti, v mandatu vlade Janeza Janše, pa je vodil vladni urad za komuniciranje, ki je pod njim objavljal za mnoge sporne analize poročanja Radiotelevizije Slovenija.

Radio Slovenija je sicer poročal o treh prijavah, vendar imena tretjega prijavljenega niso omenili. Zagotovo pa se ni prijavila avgusta lani razrešena direktorica TVS Natalija Gorščak. kot je pojasnila, se ji je zdela prijava nesmiselna glede na zadnjo odločitev programskega sveta RTVS, ki na seji 23. maja ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da jo imenuje za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat. Javni zavod je konec maja ponovno objavil razpis za direktorja TVS.

Kakšni so pogoji?

Kandidat za direktorja TVS mora izpolnjevati več pogojev. Biti mora državljan Slovenije, imeti mora univerzitetno izobrazbo, obvladati mora slovenski jezik, aktivno obvladati najmanj en svetovni jezik, imeti mora najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oz. v dejavnostih, povezanih z javnimi glasili, poznati mora problematiko dejavnosti RTV, imeti mora organizacijske in vodstvene sposobnosti, ne sme biti poslanec državnega zbora ali funkcionar katere izmed političnih strank in ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki sodelujejo z RTVS, je navedeno v razpisu.

Za pravočasne štejejo prijave, ki so prispele v vložišče javnega zavoda RTVS do danes do 12. ure, piše v razpisu.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili od avgusta lani, ko je Grah Whatmough razrešil Gorščak.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje