Za nakup MLM naj bi se zanimala družba Metalka Commerce

Slovenija 14. Feb 202409:04 0 komentarjev
Mariborska livarna Maribor
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Slovenska družba Metalka Commerce v lasti poslovneža Marjan Pišljarja naj bi bil edina interesentka za morebiten prevzem Mariborske livarne Maribor (MLM). Družba je oddala nezavezujočo ponudbo in se pripravlja na skrbni pregled nekoč enega največjih mariborskih industrijskih podjetij, danes poroča Večer.

Po neuradnih informacijah časnika Večer naj bi si predstavniki družbe Metalka Commerce, ki jo vodi Franc Ziherl, pred morebitno oddajo zavezujoče ponudbe proizvodnjo tudi že ogledali, za zdaj pa na vprašanja o tem, ali bodo oddali tudi zavezujočo ponudbo, ne odgovarjajo.

Kot ob tem dodaja Večer, je vprašanje, ali so potencialni kupci pripravljeni zadovoljiti finančna pričakovanja Slovenskega državnega holdinga (SDH), med katerimi so odkup nepremičnine na lokaciji v Melju za 10,9 milijona evrov, zagotovitev najmanj petih milijonov evrov za dodatno likvidnost Mariborske livarne ali desetletni najem nepremičnine po ceni 1,1 milijona evrov letno.

Sicer pa po zanesljivih informacijah časnika to v zadnjih mesecih ni bil edini interesent, saj naj bi oktobra lani pismo o nameri oziroma nezavezujočo ponudbo na SDH poslalo indijsko podjetje Shree Ved Industries, ki bi pokrilo dolg podjetja do SDH. To znaša okoli 13 milijonov evrov, zagotovili pa bi tudi likvidnostno posojilo. Decembra pa naj bi prispelo še pismo o nameri romunskega podjetja, ki je bilo prav tako pripravljeno zagotoviti pet milijonov evrov likvidnosti in poplačilo obveznosti MLM v enem letu po zaključku morebitnega prevzema, še dodaja časnik.

MLM je v veliki likvidnostni stiski, prejšnji teden pa je nepričakovano odstopila uprava družbe pod vodstvom Davorja Šenije, zato je usoda podjetja s 360 zaposlenimi vse bolj negotova. Neuradno naj bi uprava po pisanju Večera odstopila, ker nikakor ni mogla najti skupnega jezika z državnim lastnikom glede reševanja podjetja.

Mariborska livarna Maribor,
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Ker država zaradi evropskih pravil podjetju finančno ne more več pomagati, sta realni možnosti samo dve – vstop strateškega partnerja, ki bi poleg prevzema dolga zagotovil tudi likvidnost za nadaljnje poslovanje, ali pa, da bi MLM svoj dolg do državnega lastnika poravnal z nepremičninami in jih za nadaljevanje poslovanja nato najel, še piše časnik.

SDH je sicer že lansko jesen sporočil, da so izčrpali vse možnost pomoči za MLM, a so nato po intervenciji gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je livarno v Melju obiskal dvakrat, konec novembra začeli še tretji postopek iskanja strateškega partnerja. Podrobnosti glede postopka za zdaj ne razkrivajo.

Mariborska livarna je sicer šele ta mesec na spletni strani Ajpesa objavila poslovno poročilo za leto 2022, ki izkazuje okoli 44 milijonov evrov prihodkov in 3,9 milijona evrov izgube. Z njim se bodo konec tedna na skupščini uradno seznanili tudi lastniki, ki bodo odločali še o razrešnici upravi in nadzornemu svetu.

Revizor je v poročilu opozoril na negotovosti v zvezi s podjetjem, predsednik uprave Šenija pa je zapisal, da bi vstop strateškega lastnika pozitivno vplival na poslovanje. V imenu uprave je ocenil še, da bo družba tudi v naslednjem letu sposobna nadaljevati kot delujoče podjetje. Uprava je za leto 2024 sicer napovedala za okoli devet milijonov evrov novih poslov, prihodke pa ocenila na 52 milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!