Za namestnika predsednika KPK tri kandidature

Slovenija 17. Sep 202112:32 > 12:45 0 komentarjev

Na poziv za namestnika predsednika KPK so se prijavili direktor policijske akademije Ivo Holc, pomočnica glavnega tajnika za splošne zadeve pri Alma Mater Europaea Vanja Jus in nadzorni svetnik KPK David Lapornik. Predsednik republike bo namestnika predsednika KPK imenoval, ko bo kandidacijska komisija pregledala prispele kandidature.

Generalna sekretarka urada predsednika republike bo v sedmih dneh sklicala prvo sejo kandidacijske komisije, ki bo izvedla kandidacijski postopek. Na seji kandidacijske komisije bodo člani določili način njihovega dela ter pregledali pravočasne kandidature za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), so v sporočilu za javnost pojasnili v uradu predsednika republike. Kot so še zagotovili, so člani komisije pri svojem delu samostojni, neodvisni in niso vezani na nobene usmeritve ter delujejo odgovorno po svoji vesti, skladno z ustavo in zakonom.

Kandidacijska komisija mora v 30 dneh po poteku roka za zbiranje kandidatur posredovati predsedniku republike seznam kandidatov za funkcijo namestnika predsednika komisije, ki izpolnjujejo zakonske pogoje, skupaj s kratkim obrazloženim mnenjem o osebnostni primernosti in strokovni usposobljenosti za opravljanje funkcije za vsakega kandidata posebej. Zapisati morajo tudi, kdo od kandidatov morda ne izpolnjuje zakonskih pogojev.

Kandidacijsko komisijo sicer sestavlja pet članov. Enega imenuje ministrstvo za javno upravo izmed uradnikov z delovnega področja krepitve integritete in omejevanja korupcijskih tveganj v javnem sektorju, enega imenujejo neprofitne organizacije zasebnega sektorja, ki delujejo na področjih varstva človekovih pravic, integritete, etike, lobiranja ali preprečevanja korupcije, enega člana imenuje državni zbor. Prav tako po enega člana imenujeta sodni in državnotožilski svet izmed članov, ki sestavljajo komisijo za etiko in integriteto.

V skladu z zakonom predsednik republike v 15 delovnih dneh po prejemu seznama kandidatov, ki ga pripravi kandidacijska komisija, imenuje namestnika predsednika KPK. Izbira lahko zgolj izmed kandidati na seznamu, ki mu ga predloži kandidacijska komisija. Če predsednik republike ne imenuje nobenega kandidata, se takoj ponovi postopek javnega poziva za zbiranje kandidatur, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!