Za nami je tropska noč, vročina ni popustila

Slovenija 09. Jul 202111:38 > 12:02 0 komentarjev
sončni zahod
BOBO

Temperature se tudi ponoči in zjutraj po nižinah niso spustile pod 20 stopinj Celzija. Najtopleje je bilo v Jeruzalemu, kjer so izmerili 23 stopinj Celzija. Če smo imeli včasih le eno ali dve takšni noči v poletju, so v zadnjih letih te številnejše.

V torek je Slovenijo zajel nov vročinski val, ki naj bi se po napovedih vremenoslovcev danes končal. V preteklih dneh se je živo srebro čez dan dvignilo tudi do 36 stopinj Celzija, toplo pa je bilo tudi ponoči, saj se temperatura marsikje ni spustila pod 20 stopinj Celzija.

Če se temperatura ponoči ne spusti pod 20 stopinj Celzija, govorimo o tropski noči.

Kot so sporočili z Agencije za okolje (Arso), sta bila pretekla noč in današnje jutro marsikje v notranjosti izredno topla.

Najnižja temperatura na izbranih postajah je v Jeruzalemu znašala 23 stopinj Celzija, v Bežigradu v Ljubljani 22,8, v Slovenskih Konjicah 22,1, na letališču v Mariboru 22, v Novem mestu 21,6, v Lendavi 21,4 in v Kranju 20,3 stopinje Celzija.

Na Agenciji za okolje so te podatke pospremili s ključnikom #NenavadnoVreme.

Včasih le dve tropski noči na leto, zdaj že sedem

Če smo včasih imeli eno do dve takšni noči na poletje, se je trend v zadnjih desetih letih zgostil. “Povprečje v zadnjih desetih letih je že okoli sedem takih dni. Letos pa smo samo v Ljubljani imeli že štiri,” je za N1 včeraj povedal Brane Gregorčič, meteorolog na Agenciji za okolje.

Konec tedna nekaj stopinj hladneje

Tudi danes bo prevladovalo sončno vreme, več spremenljive oblačnosti bo predvsem nad hribi. V gorskem svetu bo popoldne možna kakšna nevihta. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 32 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno jasno, na Primorskem bo pihala šibka burja, drugod šibak veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19, v krajih z burjo okoli 23, najvišje dnevne od 26 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

V nedeljo bo povečini sončno, sredi dneva bodo predvsem v severni Sloveniji posamezne nevihte. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. V ponedeljek bo pretežno jasno in spet vroče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!