Nova fronta prihaja v noči na nedeljo. Kako intenzivna bo? (VIDEO)

Slovenija 03. Nov 202311:58 > 12:17 0 komentarjev

V zadnjih 24 urah so Slovenijo znova zajele močne padavine. Tudi danes bo še deževno, lahko zagrmi. Ker lahko popoldne sunki jugozahodnega vetra predvsem na Primorskem ponekod presežejo hitrost 70 kilometrov na uro, je agencija za okolje za jugozahod države izdala oranžno vremensko opozorilo. Jutri bo vremensko miren dan, že v noči na nedeljo pa bo Slovenijo prešla nova vremenska fronta, ki pa bo manj izrazita. "Čaka nas še ena epizoda dežja, potem bo mirno," je na popoldanski novinarski konferenci dejal meteorolog Branko Gregorčič.

Obsežno ciklonsko območje še naprej vztraja nad večjim delom Evrope, vremenska fronta pa se prek Slovenije pomika proti vzhodu. Za njo bo k nam prehodno dotekal nekoliko hladnejši, a še precej vlažen zrak. Tudi danes bo čez dan še občasno deževalo, lahko bo zagrmelo.

Ponoči bodo padavine oslabele in ponehale, le ponekod na jugu in vzhodu bo še nekaj dežja. Popoldne lahko sunki jugozahodnega vetra predvsem na Primorskem ponekod presežejo hitrost 70 kilometrov na uro, povišano bo plimovanje morja.

Agencija RS za okolje (Arso) je zjutraj omilila vremensko opozorilo za danes. Med 12. in 18. uro je Arso za jugozahod države izdal oranžno opozorilo – zaradi vetra, dežja in plimovanja morja. Ostali del Slovenije je popoldne obarvan rumeno. Med 18. uro in polnočjo pa je zahod države obarvan zeleno, vzhod pa rumeno.

Opozorilo
Foto: Agencija za okolje

Prihaja nova vremenska fronta, kaj prinaša?

Sobota bo vremensko mirna, a nas bo že v noči na nedeljo prešla nova vremenska fronta, ki pa bo po besedah meteorologa Arsa Branka Gregorčiča nekoliko manj izrazita. “Izdali smo oranžno vremensko opozorilo za močan južni oziroma jugozahodni veter, ki bo pihal predvsem na Primorskem in ob obali,” je pojasnil.

Količina padavin bo v 12 urah na severozahodu države predvidoma blizu 100 litrov na kvadratni meter. “Glede na predhodno namočenost terena pa situacija ni povsem brezskrbna, vendar računamo, da bo manj napeto kot minulo noč,” še poudaril Gregorčič.

Da razmere v nedeljo ne bodo predvsem brezskrbne, je izpostavil tudi hidrolog Janez Polajnar. “Kljub predvideni manjši količini padavin je zdaj namočenost bistveno večja, kot je bila. Pričakujemo, da bo prišlo do ponovnega porasta rek,” je dodal. Pričakovati je, da bodo naraščale reke na območju Posočja, Gorenjske, osredje Slovenije, tokrat pa tudi na območju jugozahodne Slovenije, zlasti v Pokolpju in na območjih kraških rek na Notranjskem in Dolenjskem.

Meteorolog Gregorčič je sicer dodal še, da je dobra novica to, da napovedi kažejo, da bo sonce posijalo že v nedeljo popoldne, suho vreme pa naj bi imeli tudi v prvem delu prihodnjega tedna. “Mogoče bo še kakšna kaplja dežja na zahodu, vendar nič resnega. Čaka nas samo še ena epizoda dežja, potem pa bo mirno,” je še dodal.

Kje je v zadnjih 24 urah padlo največ dežja?

Slovenijo je sicer v noči na petek zajela hladna vremenska fronta, ki je s seboj prinesla nevihte, močne nalive in sunke vetra. Kot je pojasnil Gregorčič, je bila minula noč vremensko burna. “V hribih je pihal res viharen veter, na Kredarici so njegovi sunki dosegli hitrost do 185 kilometrov na uro,” je navedel meteorolog. Količina padavin je v Posočju in na Bohinjskem koncu presegla 200 litrov na kvadratni meter, drugod je bilo padavin manj.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je v zadnjih 24 urah v severozahodni Sloveniji padlo od 60 do 150 litrov dežja na kvadratni meter. Največ dežja je padlo na Voglu, in sicer 234,3 litra na kvadratni meter, v Bovcu 228,4 ter na Kaninu 208,1 litra na kvadratni meter. Na Koroškem in v Savinjski regiji je padlo od 20 do 60 litrov, krajevno pa tudi okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. Manj dežja je padlo v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji, in sicer povečini od 10 do 30 litrov na kvadratni meter.

Zaradi močnih padavin, ki so segale tudi na Avstrijsko-Koroško smo pri nas beležili močne poraste vodotokov, posledično bo vodostaj reke Drave v naslednjih dveh dneh visok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!