V vsako slovensko občino prihaja pomoč pri digitalnem opismenjevanju

Slovenija 13. Sep 202314:00 0 komentarjev
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je odprla 222 Digi info točk po državi .
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je odprla 222 Digi info točk po državi . (Foto: Marko Pigac)

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo po vsej državi odprla 222 digi info točk, na katerih bodo svetovalci po pojasnilih ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh prebivalcem na razumljiv način nudili svetovanje in podporo s področja uporabe digitalnih javnih storitev. Digi info točke bodo delovale vsaj pet dni v tednu.

Pogodbo o storitvah svetovanja pri uporabi digitalnih javnih storitev sta danes na Celjskem sejmu podpisala OZS in ministrstvo za digitalno preobrazbo. “S podpisom pogodbe smo se zavezali, da bomo v roku dveh mesecev odprli 222 tako imenovanih digi info točk, in sicer v vsaki občini v Sloveniji po eno in več v mestnih občinah Celje, Kranj, Koper, Maribor, Ljubljana,” je dejal predsednik zbornice Blaž Cvar.

Digi info točke bodo delovale vsaj pet dni v tednu ob različnem času, vsaj 18 ur na teden. Prvih 62 digi info točk bodo odprli v roku meseca dni, preostale pa naslednji mesec.

Kot so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo, med drugim zasledujejo cilj, da bo leta 2030 vsaj osemdeset odstotkov ključnih javnih storitev, ki so dostopne digitalno, tudi opravljenih digitalno in da bo prav toliko uporabnikov javnih storitev uporabljalo digitalno identiteto. “Da bi ta cilj dosegli, bomo prebivalkam in prebivalcem omogočili nasvet ali pomoč pri uporabi digitalnih javnih storitev,” je ob podpisu pogodbe z OZS dejala ministrica Emilija Stojmenova Duh.

Kot je pojasnila, bodo prebivalcem na digi info točkah med drugim svetovali glede uporabe elektronske osebne izkaznice in s tem povezane mobilne aplikacije, prijave v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje, dostopa do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si, dostopa do elektronskih storitev na portalu eUprava …

Odprtje digi info točk bo OZS objavila na spletnih straneh, prav tako pa bodo o njih obveščali prek lokalnih radijskih postaj in plakatov. Delovale bodo do konca prihodnjega leta.

Digi info točke bodo dopolnile več drugih ukrepov, namenjenih dvigu digitalnih kompetenc prebivalcev Slovenije. Ministrica je izpostavila predvsem mobilne heroje – usposabljanja v ruralnih okoljih na področju digitalnih kompetenc, ki so namenjena starejšim osebam. Usposabljanja po vsej Sloveniji izvajata Ljudska univerza Velenje in Simbioza.

“V prvem letu je bilo v mobilne heroje vključenih že več kot 2.000 oseb. Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) pa je projekt mobilni heroji nedavno tudi odlično ocenila, saj ga je v okviru Digital GameChangers Award uvrstila med finaliste,” so Stojmenovo Duh na ministrstvu povzeli v sporočilu za javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!