Za STA zbrali že četrt milijona evrov

Slovenija 25. Maj 202113:58 > 15:39 0 komentarjev

V kampanji zbiranja sredstev v podporo Slovenski tiskovni agenciji je bilo do zdaj zbranih skoraj 250 tisoč evrov. Društvo novinarjev Slovenije bo predsedniku države predlagalo, da ob 30-letnici agencije odlikuje STA.

Kampanja zbiranja sredstev v podporo Slovenski tiskovni agenciji (STA) Za obSTAnek prehaja v svoj zadnji teden. Kot je na novinarski konferenci povedala predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek, so od začetka akcije zbrali 246.300 evrov.

Večino denarja oziroma 156 tisoč evrov so zbrali s pomočjo SMS, ostalo pa kot nakazilo na poseben račun DNS.

Cilj akcije je po besedah predsednice DNS preprečiti propad STA kot stebra neodvisnega profesionalnega novinarstva v Sloveniji. Znesek, ki so ga zbrali s pomočjo “prijateljev STA”, ima tudi širše družbeno sporočilo in je namenjen predvsem podpori in pomoči STA, a je hkrati bistveno več kot to, je povedala.

“STA, s tem pa slovensko profesionalno novinarstvo v najširšem možnem smislu, mora obstati, ne glede na spodkopavanja. In za njegov obstanek se bomo borili tudi v še bolj zaostrenih in proti medijem še nadalje naperjenih pogojih in okoliščinah,” je povedala predsednica DNS.

Kampanja ne odvezuje vlade

Dodala je, da je bila taka donacijska kampanja za medij še včeraj nepredstavljiva. “Seveda ne more biti nadomestek za to, da bi vlado lahko odvezali od plačila njenih obveznosti in dovolili neko opuščanje zakonskih dolžnosti. A hkrati je bila, kot smo ocenili tudi ob več pobudah iz civilne družbe, edina in nujna akcija, h kateri smo se čutili zavezani pristopiti,” je povedala.

Petra Lesjak Tušek
Petra Lesjak Tušek (Žiga Živulovič jr./BOBO)

Donacijsko kampanjo pa je kar hitro začela spremljati tudi diskreditacijska kampanja, kar ni bilo nepričakovano, je opozorila Petra Lesjak Tušek.

V težavah so se znašli tudi drugi mediji

“Višina sredstev je toliko bolj pomembna tudi zato, ker lahko nadalje spremljamo sistematične in usmerjene napade na verodostojne in kritične medije. Ob tem, ko zbiramo denar za STA, se že odražajo potrebe po zaslombi in pomoči drugim medijem,” je povedala predsednica DNS, pri tem pa omenila tudi Radio Študent in Koroški radio.

Pahorju bodo predlagali državno odlikovanje STA

DNS bo predsedniku Borutu Pahorju podalo predlog za državno odlikovanje STA ob 30-letnici agencije. Kot je povedala predsednica društva, v upravnem odboru DNS menijo, da je predlog za državno odlikovanje STA utemeljen z vrsto neizpodbitnih dejstev, tudi glede na vlogo in pomen tiskovne agencije v Sloveniji – z vidika državotvornosti, vsekakor pa v smislu gradnje sodobnega demokratičnega medijskega prostora, ki je zdaj očitno pred popolno razgradnjo.

Sindikat: vlada in Ukom nastopata s pozicije moči

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je dejala, da je v primeru STA potreben tudi razmislek o prijavi mobinga. “Ker ne gre za običajen mobing znotraj družbe, torej mobing delodajalca do zaposlenih, pravne oziroma sodne prakse ni. Po mnenju več pravnikov vlada in Ukom (Urad vlade za komuniciranje, op. p.) grobo posegata v dostojanstvo in varnost slehernega zaposlenega na STA že kar nekaj mesecev,” je dejala.

Pri tem pa je predsednica sindikata opozorila, da vlada in Ukom nastopata s pozicije moči. “Posledično so sodelavci STA izgoreli, več je dolgotrajnih bolniških odsotnosti, številni so poiskali varnejše delovno okolje,” je povedala.

“Kar zadeva nas, zakon ne bi mogel biti bolj jasen”

Članica upravnega odbora DNS in urednica notranjepolitičnega uredništva na STA Mojca Zorko je povedala, da je delo v tako negotovih razmerah težko, ko niti ne vedo, kakšne namene ima s STA družbenik. “Verjamemo, da si bomo pravico izborili tudi na sodišču. Nas pa skrbijo dolgi postopki. Vladna stranka je po tistem, ko je zavrnila mirno rešitev spora, vložila še ugovor na izvršbo, s čimer se je postopek spremenil v pravnega. Ne gre pa za kakršnokoli odločitev ali zavrnitev izvršbe,” je povedala.

“Kar zadeva nas, zakon ne bi mogel biti bolj jasen. Država mora to javno službo, ki jo nedvomno opravljamo, plačati. Po teh istih zakonih je ne nazadnje plačala zahtevke za lani in s tem ne nazadnje sama priznala legitimnost pravne podlage,” je še dejala Mojca Zorko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!