Za status organizacije v javnem interesu od društva Kvarkadabra dodatna dokazila

Slovenija 13. Avg 202116:23 0 komentarjev
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Denis Sadiković/N1

Medtem ko so nekatera društva letos prvič prejela status nevladne organizacije v javnem interesu, so iz društva Kvarkadabra sporočili, da ministrstvo za izobraževanje od njih pričakuje dodatna dokazila, saj njihovih dejavnosti ne morejo umestiti v nabor kriterijev, po katerih ocenjujejo, ali v javnem interesu zares delujejo.

Društvo Kvarkadabra, ki se posveča poljudnemu razlaganju znanosti ljudem, je te dni prejelo dopis ministrstva za izobraževanje (MIZŠ), ki nakazuje možnost zapletov v podaljšanju njihovega statusa nevladne organizacije v javnem interesu. Po navedbah predstavnika društva Saša Dolenca zahteva ministrstvo dodatna dokazila o njihovih dejavnostih.

“Iz ministrstva nam sporočajo, da naših dejavnosti ne morejo umestiti v nabor 12 kriterijev, po katerih ocenjujejo, ali kot nevladna organizacija delujemo v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja,” je na družbenih omrežjih zapisal Dolenc. “Za status delovanja v javnem interesu mora organizacija namreč izpolnjevati vsaj tri od 12 kriterijev, ki jih navajajo. Mi morda izpolnjujemo dva, a še za to želijo dodatna dokazila,” je dodal.

Takšen dopis se mu zdi nenavaden, “glede na res veliko delo, ki smo ga pri Kvarkadabra v javnem interesu opravili zadnje leto in pol na področju izobraževanja javnosti o tematiki epidemije, če ne omenjam vsega drugega”.

Tole je pravkar prispelo priporočeno na naslov Kvarkadabre. Iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) nam…

Posted by Sašo Dolenc on Thursday, August 12, 2021

Zakonodaja določa, da mora organizacija, ki ima status nevladne organizacije v javnem interesu, vsako drugo leto od podelitve tega statusa predložiti ministrstvu poročilo z dokazili o aktivnostih in dosežkih v preteklih dveh letih, poročilo o porabi sredstev in program dela za naslednji dve leti.

Kot izhaja iz dopisa ministrstva, ki ga je javno objavil Dolenc, mora Kvarkadabra med drugim dodatno predložiti dokazila o izdaji publikacij ter objavah v medijih o njenih dejavnostih na področju vzgoje in izobraževanja. Dopolnitev mora poslati v 15 dneh od prejema zaprosila.

Vprašanje interpretacije

Dolenc je danes povedal, da bodo dopolnitev pravočasno predložili, a upa, da pri tem ne bodo žrtev “birokratskih” tolmačenj. Ker imajo status nevladne organizacije v javnem interesu več let, so takšna poročila že večkrat pisali, pa doslej nikoli ni bilo težav, hkrati je za njimi izjemno delavno obdobje, zato ne razumejo, zakaj je ta dopolnitev sploh potrebna. “Vprašanje je, kako posamezni uradnik interpretira stvari. Je veljavna objava tudi na spletu ali so veljavne le tiste na papirju,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!